11 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день дівчат (International Day of the Girl Child) — проголошений Організацією об'єднаних націй день, мета встановлення якого — привернення уваги до дискримінації дівчаток у різних країнах, підвищення обізнаності про нерівність, з якими стикаються дівчатка у всьому світі на основі їх статі. Вперше був відзначений 11 жовтня 2012 року.       У Міжнародний день дівчат бажаємо бути щасливими. Нехай кожна дівчинка росте красунею, розумницею і най-най щасливою. Бажаємо море радості і здійснення мрій. І нехай кожен ранок починається з гарного настрою, улюбленої сукні, веселої пісні та радісної новини.          До Міжнародного дня дівчат Білозерська міська публічна бібліотека підготувала перегляд літератури «13+ : для майже дорослих».

Просмотров: 54 | Добавил: korineckayan | Дата: 11.10.2023 | Комментарии (0)

     8 жовтня майстри пензля відзначають День художника України (щороку у другу неділю жовтня). Художники — люди з особливим мисленням. Вони бачать те, чого не бачать звичайні люди, знаходять прекрасне в повсякденному, вміють зобразити думки на полотні, закарбувати емоцію або навіть мелодію.              Вітаємо  зі святом художників  і шанувальників рукотворних шедеврів.  Бажаємо грандіозних досягнень у творчості, натхнення і наснаги, цікавих ідей,  неосяжної фантазії. Міцного здоров’я, щастя, любові в усіх її проявах, поваги, розуміння й шани від оточуючих  та життя під ясним, блакитним і чистим небом  мирної України.

Просмотров: 49 | Добавил: korineckayan | Дата: 08.10.2023 | Комментарии (0)

      7 жовтня у світі відзначають Міжнародний день листоноші, а 9 жовтня - відзначають День пошти або Міжнародний день поштової служби.   Пошта  - це один з найдавніших засобів зв'язку. Без неї важко собі уявити життя людини. Листоноша або поштар - це службовець пошти, який розносить кореспонденцію і часописи адресатам. Система передачі кореспонденції на значні відстані має свою досить давню історію. Ще з прадавніх часів мандрівники брали з собою поштових голубів. У разі необхідності птаха випускали, прив'язавши йому до лапки записку з повідомленням. Крилатий вісник безпомилково знаходив найкоротший шлях додому. Гінці Стародавнього Римі мали б добре бігати, щоб передати вісточку  із одного кварталу міста у інший. В даніх літописах з 885 року все частіше з'являються слова "послали вєсть" - це перші повідомлення про обмін інформацією поміж нашими пращурами. Доправлення листів, у ті часи, були від випадку до випадку. Посильний проїздив навіть не десятки, а сотні кілометрів, без зміни коней, щоб доставити грамоту чи усне повідомлення до місця призначення. Пізніше, в Х столітті, на території Київської Русі серед населення існував особливий обов'язок виставляти коней з візками для княжих гінців. На розвиток поштового зв'язку, як не дивно, сильно вплинули татари. Про це свідчать передусім слова - "ям", яке походить від татарського "дзям", що означає дорога, і  слово "ящик" від "ям-чи", тобто провідник. У ХІІІ столітті була організована спеціальна служба, яка перевозила поштові повідомлення на змінних конях ... Читати далі »

Просмотров: 61 | Добавил: korineckayan | Дата: 07.10.2023 | Комментарии (0)

    Щорічно, 6 жовтня, відзначається Всесвітній день охорони місць проживання, який покликаний нагадати кожному з нас про необхідність захисту не тільки флори й фауни, а, в першу чергу, середовища їх існування. Цей день був започаткований у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі (Бернської конвенції). Протягом усієї історії розвитку людина змінює природу, у тому числі і середовище існування тваринного і рослинного світу. Темпи зникнення видів наразі різко зросли і до переліку видів тварин та рослин, що зникають, залучаються все нові й нові види, які до цього були цілком життєздатні. Всесвітній день охорони місць проживання заснований для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами. Тому закликаємо будувати своє життя так, щоб зберегти і передати майбутнім поколінням все розмаїття і красу тваринного і рослинного світу нашої планети.

Просмотров: 44 | Добавил: korineckayan | Дата: 06.10.2023 | Комментарии (0)

       Про те, що усміхатися корисно, чули всі. Усміхнена людина виглядає молодшою і навіть довше живе. Щира усмішка часто допомагає вирішити складні конфліктні ситуації. Тому не дивно, що в світі існує таке свято — Всесвітній день усмішки. З’явилося воно в 1999 році. Це свято завжди випадає на п’ятницю, бо п’ятниця сама по собі сприяє усмішкам (попереду два вихідних дні), а жовтень  у багатьох є початком сезонної депресії (день усмішки має цю депресію прогнати).   З’явилося це свято завдяки Харві Боллу — людині, яка придумала всім відомого смайлика. У 1963 році Харві отримав замовлення від однієї американської страхової компанії на створення рекламного символу з метою підняття бойового духу співробітників. Саме тоді через злиття з іншою компанією працівники не були впевнені в своєму майбутньому, тому стали роздратованими, сумними та розгубленими, і це погано впливало на бізнес. Недовго думаючи, Болл намалював усміхнене личко жовтого кольору і отримав за це 45 доларів. Створений Боллом символ сподобався замовникам і його було виготовлено у вигляді значка та видано службовцям і клієнтам страхової компанії. При цьому значки зі смайликом мали такий успіх, що фірмі довелося випустити ще 10 000 екземплярів. В 1967 році усміхнений символ використали в рекламній кампанії Університету федеральних заощаджень і займів у Сіетлі. На початку 1970-х років зображення смайлика популяризували брати Бернар і Мюррей Спейн з Філадельфії. Вон ... Читати далі »

Просмотров: 48 | Добавил: korineckayan | Дата: 06.10.2023 | Комментарии (0)

    Сьогодні, 4 жовтня – у світі відзначають Всесвітній день тварин (World Animal Day) —  це міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту. Це привід об’єднатись для збереження тваринного світу нашої планети та захистити права домашніх і безпритульних тварин.  Рішення про святкування Всесвітнього дня захисту тварин було прийняте в 1931 році у Флоренції на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи. Існує думка, що дату 4 жовтня було обрано тому, що цього дня відзначають День Святого Франциска Ассізького, покровителя екології, який добре відомий своєю любов’ю до живих істот.                                                            Давайте не забувати про те, що ми одна велика сімʼя на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі.

Просмотров: 47 | Добавил: korineckayan | Дата: 04.10.2023 | Комментарии (0)

   Українська  культура насичена яскравими літературними творами, які залишають незабутні враженя. І коли такі твори переносять на екран, виходить неймовірне поєднання слова та образу. Саме такі фільми створюють атмосферу, яку неможливо передати в книгах. Білозерська міська публічна бібліотека підготувала добірку художніх фільмів  про козацьку добу за мотивами книг, які здатні занурити вас у світ незабутніх емоцій і вражень. 

                                           https://youtu.be/_0UWEmXzwME

Просмотров: 43 | Добавил: admin | Дата: 01.10.2023 | Комментарии (0)

    1 жовтня – Міжнародний день музики. Музика – це чудовий дар, даний людству,  це міжнародна мова, що зрозуміла всім. Вона може підбадьорити, підняти настрій, налаштувати на робочий лад, допомогти розслабитися, подумати, вона може все… А люди, які з набору нот створюють справжні музичні шедеври, – і зовсім всемогутні. Складно уявити, як з окремих звуків з’являються мелодії, здатні зворушити навіть найчерствішу душу.     Для тих, хто хоче більше знати про музику, музичне мистецтво, його історію Білозерська міська публічна бібліотека підготувала тематичну полицю «Музика – це мова почуттів».

Просмотров: 48 | Добавил: admin | Дата: 01.10.2023 | Комментарии (0)

    1 жовтня – День захисників і захисниць України.  Впродовж останніх буремних подій ми є свідками справжнього героїзму та сили духу захисників і захисниць України. Саме цим людям ми вдячні за те, що маємо можливість жити, любити та вірити у перемогу нашої країни. Глибока вдячність за мужність, звитягу та героїзм в ім’я миру і майбутнього наступних поколінь.      Матеріали книжкової виставки «Сміливі. Відважні. Нескорені.»  познайомлять з долями свідомих людей, які вболівали і вболівають за рідну країну, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист.  На виставці представлено документи з фонду  бібліотеки. Охочих ознайомитися з літературою запрошуємо до Білозерської міської публічної  бібліотеки.

Просмотров: 59 | Добавил: admin | Дата: 01.10.2023 | Комментарии (0)

      1 жовтня відзначають Міжнародний день кави. Уперше його відзначили у 2015 році за ініціативи Міжнародної кавової асоціації.                       Цікаві  факти про найпопулярніший напій у світі:    - Історія напою бере початок з 850 року. Тоді в одній ефіопській місцині, де росла кава, кози стали об’їдати кавові плоди з дерев. Пастух на ім’я Калдим зауважив, що тварини помітно збадьорюються, весело стрибають. Спробувавши плоди, і сам відчув приплив енергії.     -До Х ст. каву їли, а не пили. Ефіопи робили кульки з перетертих кавових зерен та тваринного жиру і брали їх у подорожі, щоб додати собі в дорозі сил і енергії. Коли ж каву почали вживати як напій, то спочатку заварювали оболонки кавових зерен. Згодом їх почали підсушувати, а потім – смажити та молоти зерна.    -У 1555 році відкрили першу кав’ярню у Константинополі. При султанському дворі з’явилася посада — кавовар. Перші константинопольські кав’ярні називалися qahveh khaneh (школа мудрості), адже ... Читати далі »

Просмотров: 41 | Добавил: admin | Дата: 01.10.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 68 69 »