1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Символом боротьби зі СНІДом стала червона стрічка. Вона означає: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу і я не байдужий до неї». Сьогодні вже немає людини, яка б не чула про ВІЛ, СНІД. Багато людей в Україні вважають себе обізнаними з цього питання та що ця проблема – це щось далеке, що вона їх не стосується і не буде стосуватися в майбутньому. Варто пам’ятати, що будь-яка людина має однаковий ризик заразитися ВІЛ. Нині ВІЛ/СНІД загрожує всім незалежно від статі, сексуальних уподобань, способу життя, соціального статусу чи раси. Усі ми рівні перед ВІЛ-інфекцією, і лише від нас самих, від нашого розуміння ризику, від нашої поведінки залежить наше здоров’я. Ми повинні усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну родину. Тож, бережіть себе і своїх близьких.

Просмотров: 29 | Добавил: korineckayan | Дата: 01.12.2023 | Комментарии (0)

   Творчість Григорія Квітки-Основ'яненка   знайома багатьом із нас ще зі школи. Це насамперед роман «Маруся», сатирично-фантастична повість «Конотопська відьма» і сентиментальна повість «Сердешна Оксана». Завдяки своїй старанній праці Григорій Федорович здобув почесне ім’я зачинателя української прози та жанру соціально-побутової комедії. Твори Г. Квітки-Основ'яненка одними з перших поширювали серед європейської читацької публіки, тим самим презентуючи їй українську художню літературу. Ще в середині 19-го століття повість «Сердешна Оксана» переклали французькою мовою й опублікували в Парижі. Згодом з’явилися й інші переклади його творчих робіт польською, чеською, болгарською та іншими мовами. Серед цікавих фактів про Григорія Квітку-Основ'яненка можна виокремити його нестримне бажання стати ченцем, яке з’явилося в нього ще змалку. Річ у тім, що через дитячу травму хлопець втратив зір, і після довгих безуспішних спроб вилікуватися здатність бачити повністю повернулася після поїздки до чудотворної ікони. Саме тому твори Григорія Федоровича глибоко релігійні. Усупереч слабкому здоров’ю та випробуванням долі письменник не полишав жаги стати священником, а тому після чотирьох років ревних молитов зрештою лишився в монастирі. Квітка-Основ’яненко так старанно віддавався службі, що не покинув її навіть під час хвороби батька, а тому так і не встиг сказати йому прощальні слова.

... Читати далі »

Просмотров: 29 | Добавил: korineckayan | Дата: 30.11.2023 | Комментарии (0)

   Щорічно 30 листопада відзначається Всесвітній день домашніх тварин.   Це свято присвячено відданим і люблячим «братам нашим меншим», які потребують теплоти та турботи. Офіційно воно було затверджено у 1931 році у Флоренції на Міжнародному конгресі прихильників захисту тварин. Головна мета свята — розвинути в людях почуття відповідальності за живих істот й вкотре нагадати суспільству про те, що «воно несе відповідальність за тих, кого приручило». Адже, на жаль, багато людей, заводячи домашніх тварин, будь то собака, кішка, екзотичні види птахів або риб, не усвідомлюють що тварина в будинку або квартирі — це, перш за все, величезна відповідальність. Недостатньо просто вчасно годувати або вигулювати свого улюбленця, він вимагає постійного догляду, уваги та виховання. Необхідно також турбуватись про улюбленців, вчасно відвідувати ветеринара, робити необхідні щеплення. Не можна забувати і про оточуючих вас людей, намагатися зробити все можливе, щоб його утримання, вигул та перевезення не завдавало незручності іншим.   ... Читати далі »

Просмотров: 33 | Добавил: korineckayan | Дата: 30.11.2023 | Комментарии (0)

              В  рамках Всеукраїнської Акції «16 днів проти насильства», яка  проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня, Білозерська міська публічна бібліотека підготувала інформаційну  викладку літератури «Мій улюблений світ без насильства».

Просмотров: 36 | Добавил: korineckayan | Дата: 28.11.2023 | Комментарии (0)

      27 листопада 2023р.  українці вшановують 160-ліття від дня народження найвідомішої української письменниці, громадської діячки та важливої постаті раннього модернізму в українській літературі – Ольги Юліанівни Кобилянської.   Хто така Ольга Кобилянська? Людина, Жінка, Письменниця, Гірська орлиця, непересічна, унікальна особистість, яскрава і самобутня жінка. Вона одна з найзагадковіших письменниць в усій історії української літератури, про яку кажуть: «вона завжди писала Серцем…», а її творчість вже давно увійшла в Золотий фонд всесвітньої літератури.  Ольга зуміла прожити наповнене та натхненне життя, не зігнутися під гнітом обставин та залишатися завжди вірною собі та своїм переконанням. Себе вона називала скромно і просто – «робітницею свого народу», девізом життя якої були слова: «Що я люблю, люблю вже навіки». До 160 річчя від дня народження Ольги Кобилянською  Білозерська міська публічна бібліотека підготували  книжкову виставку «Ольга Кобилянська: відома і незнайома».  Ті, хто вже знайомі з творчістю Ольги Кобилянської – дізнаються ще більше про цю незвичайну особистість,  а інші – відкриють її  світ для себе та  отримають бажання і натхнення читати її твори.

... Читати далі »
Просмотров: 34 | Добавил: korineckayan | Дата: 27.11.2023 | Комментарии (0)

      Символами акції "16 днів проти насильства" у всьому світі є стрічки трьох кольорів:                                   – біла стрічка – символ проти всіх форм насильства над жінками;                                                                                      – синя стрічка – міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах;                                            – червона стрічка – символ боротьби зі СНІДом.

Просмотров: 34 | Добавил: korineckayan | Дата: 26.11.2023 | Комментарии (0)

 25 листопада 2023р. - 185-років від дня народження Івана Нечуя-Левицького – відомого українського письменника, етнографа, фольклориста, перекладача, педагога. Ім’я І.Нечуя-Левицького добре відоме широкому читацькому колу як в Україні, так і далеко за її межами. Художню спадщину письменника складають понад 50 творів, серед яких і короткі оповідання і великі за обсягом повісті, побутові комедії та історичні драми, літературно критичні статті. «Писати треба так, як люди говорять!» – як казав так і писав Іван Нечуй-Левицький, тому його твори настільки близькі і зрозуміли навіть зараз. Письменник одним із перших серед українських авторів відійшов від традиційної селянської тематики і змалював майже всі верстви населення тогочасної України. Зі сторінок його творів постали картини з життя заробітчан, постаті народних месників, безпросвітна темрява пореформеного села. Однією з найбільших заслуг І. С. Нечуя-Левицького вважають те, що він у співавторстві вперше переклав українською мовою найголовнішу книгу християнського світу – «Біблію» («Святе письмо Старого і Нового Завіту»).                                                 До ювілея видатного письменника Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову  виставку «Співець народного життя». ... Читати далі »

Просмотров: 34 | Добавил: korineckayan | Дата: 25.11.2023 | Комментарии (0)

           Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». У світі постійно відбуваються війни, напади, дискримінація, приниження. Але коли насильство чиниться поруч із нами ми можемо й повинні зупинити його. Саме тому щорічно, починаючи з 1991 року, міжнародна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу в рамках цієї акції активізують свої зусилля заради однієї спільної мети – збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства.

Просмотров: 29 | Добавил: korineckayan | Дата: 25.11.2023 | Комментарии (0)

    Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2023-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 25 листопада. Цьогоріч ми вшановуємо 90-ті роковини Голодомору-геноциду 1932 – 1933 років в Україні. З метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу Білозерська міська публічна бібліотека підготувала тематичну книжкову виставку «Три колоски, закуті дротом». На виставці представлені документальні, публіцистичні та художні твори, присвячені темі голодоморів в Україні: причини, перебіг, спогади очевидців, масштаби та наслідки страшної катастрофи.

Просмотров: 42 | Добавил: korineckayan | Дата: 24.11.2023 | Комментарии (0)

 21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи.  З метою належного вшанування громадського подвигу, патріотизму й мужності героїв, які боронять незалежність нашої держави, Білозерська  міська публічна бібліотека підготувала для вихованців  Білозерського міського центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх»  відео-перегляд «Вільні творити майбутнє». Під час заходу присутні повернулися у ті трагічні 2013-2014 рр. Дізнались про реальні події, які відбувалися на Майдані і мали змогу більш детальніше дізнатися про початок Революції Гідності.  Бібліотекар познайомила дітей з літературою на книжковій виставці «Горять  і шини, і душі…» На ній представлені документальні та художні книги сучасних українських авторів про події на Майдані, а також світлини Героїв Небесної Сотні.

                                    ... Читати далі »

Просмотров: 35 | Добавил: korineckayan | Дата: 23.11.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 68 69 »