29 вересня – День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту.   29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста - за два дні було вбито майже 34 тисячі київських євреїв. А впродовж двох років німецької окупації Бабин Яр «забрав» життя понад 100 тисяч людей – євреїв, ромів, українських націоналістів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних, в’язнів концтаборів. З нагоди вшанування цієї пам’ятної дати Білозерська міська публічна бібліотека  презентує відео «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» (пам’ятники та пам’ятні знаки, які присвячені масовим  розстрілам в Бабиному Яру).                                                                                                          ... Читати далі »

Просмотров: 51 | Добавил: admin | Дата: 28.09.2023 | Комментарии (0)

       28 вересня 2023 року виповнюється 105 років від дня народження видатного українського педагога, письменника, суспільного діяча, вченого зі світовим ім’ям Василя Олександровича Сухомлинського.     «Я ніколи в житті не належав собі», – казав педагог. Адже все своє життя він присвятив педагогічній діяльності, школі, дітям. У його палкому серці жила велика доброта та любов до всього світу. Він не лише навчав, а й прищеплював кожній дитині найкращі людські якості, виховував доброту, чуйність, людяність, патріотизм, любов до батьків, до людей і до рідної землі.

Просмотров: 39 | Добавил: admin | Дата: 28.09.2023 | Комментарии (0)

              28 липня українці  вдруге   святкують День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію. День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України. До свята Білозерська міська публічна бібліотека підготувала  відеоогляд  літератури "Моя  Держава - Україна".

                                  https://www.youtube.com/watch?v=iTN7oXgNUKA

Просмотров: 97 | Добавил: admin | Дата: 28.07.2023 | Комментарии (0)

   «Золотий жук» - оповідання американського письменника Едгара Алана По, засновника детективного жанру, було написане у 1843 році. Свою історію Едгар По писав для конкурсу, який проводив журнал Dollar Newspaper. «Золотий жук» став переможцем у номінації «Найкраща розповідь». За це автор отримав головний приз у розмірі 100 доларів. А журнал знайшов довічні права на цей твір. Всього за рік було випущено 300 тисяч примірників оповідання. Але на цьому ця історія не закінчилася. Знайшлися ті, хто вважав, що ідея жука вкрадена у школярки, яка написала подібний текст. Інші відверто висловлювалися про те, що цей твір не коштує і 15 доларів. Треті говорили про змову письменника з конкурсним комітетом. Але попри це, розповідь знайшла популярність.           В основі сюжету лягла пригодницька історія, яка сталася на острові Моултрі. Саме сюди письменник заселить свого головного героя Леграна. Під час однієї невеликої прогулянки Вільям Легран знаходить незвичайного золотого жука, якого замотує у знайдений поблизу пергамент. Коли він приносить його додому то розуміє, що на пергаменті під дією тепла від багаття з'являється криптограма.                               ... Читати далі »

Просмотров: 65 | Добавил: admin | Дата: 28.07.2023 | Комментарии (0)

  Дитинство завжди сповнене пригод і несподіванок. І все ж у кожного з нас у дитинстві рано чи пізно, але неодмінно трапляється така пригода, яка позначається на всьому подальшому житті. Вона може бути веселою чи сумною, феєричною чи глибоко внутрішньою, доброю чи й не дуже. Всі нині відомі люди колись були дітьми.  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала перегляд неймовірно цікавої та надзвичайно корисної  серії  книг «Життя видатних дітей». Кожна книга серії містить п'ять оповідань сучасного українського письменника про дитинство відомих людей різних часів і народів. Автор  мав змогу особисто обрати своїх кумирів і написати про їхнє дитинство. Геніальні особистості постають перед читачами у несподіваних ситуаціях, веселими та безтурботними, як усі діти.

Просмотров: 93 | Добавил: admin | Дата: 01.06.2023 | Комментарии (0)

 Сьогодні, 25 травня, у світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей. В Україні відбувається безліч трагедій, пов’язаних зі зникненням дітей різного віку. Це велика трагедія для рідних та близьких, яким довелося пережити біль втрати своєї дитини. Офіційний символ цього дня – зображення квітки незабудки. Назва рослини говорить сама за себе: не забувай, памʼятай мене!

Просмотров: 79 | Добавил: admin | Дата: 25.05.2023 | Комментарии (0)

      25 травня  відзначається День філолога – професійне свято учителів, викладачів мови та літератури, лінгвістів, бібліотекарів, літературознавців, редакторів, коректорів,  перекладачів, начитаних та освічених людей, які допомагають зберегти літературний і мовний спадок людства   та просто тих, хто цінує літературу.                                                                           Бажаємо Вам успіхів і здоров'я. Живіть з радістю в душі, нехай новий день приносить щастя; нехай нові шляхи знаходяться тоді, коли вони потрібні. Живіть так, щоб, виходячи на пенсію, ви чули тільки найтепліші слова від колег, а ваші учні ще довго дарували квіти і радували своїми успіхами.                                    З Днем філолога!

Просмотров: 77 | Добавил: admin | Дата: 25.05.2023 | Комментарии (0)

    Свято Вознесіння Господнього відзначається на сороковий день після Великодня  і воно завжди випадає на четвер. 2023 року Вознесіння Господнє святкується 25 травня. Свято символізує вознесіння Ісуса Христа на небо, у народі ця дата була більше пов'язана з переходом весни у літо і початком справжнього тепла.                   У це свято заборонено: проходити повз нужденних і відмовляти їм у допомозі; лихословити, мати злі думки та пліткувати; плювати на землю; викидати сміття з дому.  Повір'я на Вознесіння Господнє: якщо цього дня скупатися у річці, здоров'я буде міцним;   в цей день добрим знаком вважалося почути каркання ворони; вранці вмивалися росою, бо вірили, що на Вознесіння Господнє вона стає цілющою.

Просмотров: 78 | Добавил: admin | Дата: 25.05.2023 | Комментарии (0)

             Щорічно 24 травня в Україні відзначають День слов'янської писемності і культури, встановлений на честь творців слов'янської писемності святих Кирила і Мефодія. Мова – це наш скарб, який ми наповнюємо і трансформуємо, зберігаючи її самобутність та унікальність. Писемна та усна мова є основою нашого культурного надбання. Вона жива й розвивається протягом тисячоліть, вбираючи в себе слова та фразеологізми всіх етносів, що проживають в Україні. Важливо берегти свою мову, аби вона не зникла та не розчинилась серед інших.

Просмотров: 84 | Добавил: admin | Дата: 25.05.2023 | Комментарии (0)

    Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам'яті жертв депортації кримських татар, а з 2016 року – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.   Із 18 травня 1944 року до початку червня тривала депортація кримських татар з півострова до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. За офіційними даними, від голоду та хвороб майже половина кримських татар загинула в дорозі чи в місцях вигнання. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців», що накладав багато обмежень. Їм було заборонено перетинати кордон поселення без письмової згоди спецкомендатури, а тих, хто відвідував родичів у сусідньому селищі, засуджували до 25 років.

Просмотров: 86 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 68 69 »