18 травня -  День вишиванки. В  Україні свято було запроваджено 2006 року. Ініціатором створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, але й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України. Дата завжди припадає на третій четвер травня. День вишиванки - подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.     У День вишиванки хочемо побажати миру і злагоди в ваших будинках і серцях. Перемоги України, щастя, здоров’я, благополуччя  та радісних днів у житті.

Просмотров: 78 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2023 | Комментарии (0)

    Мама… Найтепліше, найсвятіше слово для кожної людини. Мама – це символ любові і ласки, ніжності і найвірнішого кохання. Святе слово, адже саме їй ми завдячуємо своїм існуванням на цьому світі, своїми перемогами і радощами, усім, що ми маємо в житті. Мабуть, саме через це тема матері була, є і назавжди залишиться однією з головних тем творчості письменників і поетів.  До Дня Матері Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову виставку «Святе й величне слово – Мама!», на якій представлені твори українських письменників та поетів присвячені матерям.

Просмотров: 67 | Добавил: admin | Дата: 14.05.2023 | Комментарии (0)

   Чорнобиль… Нині це слово знає увесь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять, це наш нестерпний біль. Не забути про страшні картини вибуху, евакуації та покалічених життів нам допомагає література. Саме через художнє слово передається із покоління в покоління інформація про Чорнобильську АЕС та аварію, що закарбувалася у серцях мільйон людей. До Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову виставку «Дзвони Чорнобиля душу тривожать».

Просмотров: 87 | Добавил: admin | Дата: 26.04.2023 | Комментарии (1)

   22 квітня уся світова спільнота відзначає Міжнародний день Матері-Землі.  Земля є нашою Матінкою та Годувальницею. Це спільний дім для всього людства, у якому створені дивовижні умови, що дозволяють людям отримувати радість та насолоду від життя. У той самий час відношення людини до Землі, як до свого помешкання, є тільки споживацьким. Не всі усвідомлюють той факт, наскільки сильно кожен з нас впливає на стан планети. У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя, дружби, вічного братерства й солідарності народів.  Дзвін Миру – це заклик до дії в ім’я збереження  Миру, життя на Землі.

Просмотров: 81 | Добавил: admin | Дата: 22.04.2023 | Комментарии (0)

    11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Ця дата була встановлена в пам'ять про повстання у концентраційному таборі «Бухенвальд», що відбулося 11 квітня 1945 року. Метою Міжнародного дня визволення в’язнів концтаборів є збереження історичної пам'яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.   З нагоди пам’яті цієї дати Білозерська міська публічна бібліотека підготувала виставку художніх творів «Без права на забуття». Література, яка представлена на виставці, розповідає про ув’язнення, страждання, масові екзекуції, жахливі експерименти  та фізичне знищення «неповноцінних народів» в фашистських концтаборах та  таборах смерті.

Просмотров: 68 | Добавил: admin | Дата: 11.04.2023 | Комментарии (0)

    9 квітня - Вербна неділя. Це перехідне церковне свято, його дата кожного року змінюється і завжди святкується за тиждень до Великодня. Вербну неділю називають також Входом Господнім у Єрусалим або Пальмовою неділею. Кажуть, саме в цей день Ісус Христос в’їхав у Єрусалим, де жителі вітали його пальмовими гілками.  Однак у країнах, де вибагливі рослини не прижилися, з давніх-давен використовують гілки верби. Звідси нова назва неділі — Вербна. В  Україні, залежно від регіону,  її називають Вербна, Квітна, Шуткова, Бечкова, Баськова.  Верба  здавен вельми шановане серед нашого народу дерево, тому що воно перше сповідає про прихід весни, є символом оновлення, чеснот, нового життя і має цілющі властивості. Існує  традиція злегка бити одне одного освяченою вербою зі словами: «Не я б'ю, верба б'є!». Вважається, що такий ритуал дарує здоров'я і добробут. Окрім того, для оздоровлення прийнято з'їдати дев'ять вербових бруньок. Якщо на Вербну неділю посадити кімнатну рослину, вона приверне у ваше життя багатство.

Просмотров: 67 | Добавил: admin | Дата: 10.04.2023 | Комментарии (0)

    7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Суть цього свята полягає в тому, щоб нагадати людям про те, як важливо зберігати бадьорість духу і хороше самопочуття. Дата була обрана невипадково - 7 квітня 1948р. почала свою діяльність Всесвітня організація здоров'я (ВООЗ), яка проводить безліч досліджень і займається питаннями поліпшення якості життя населення планети.             У Всесвітній день здоров’я бажаємо міцного здоров'я, сил, енергії та бадьорості духу. Нехай настрій завжди буде хорошим, бойовим і позитивним. Бажаємо завжди бути у формі, перемагати всі свої страхи і складності на життєвому шляху, а кожен день починати з посмішки і натхнення.

Просмотров: 76 | Добавил: admin | Дата: 07.04.2023 | Комментарии (0)

     7 квітня - Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Благовіщення означає «блага» або «добра» звістка. За переказами, цього дня Діва Марія отримала звістку про швидке народження Христа.   В народі свято одержало назву «третьої зустрічі весни» (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народними уявленнями, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. Раніше ж «турбувати» землю вважалося великим гріхом. Існувало повір'я, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.  В  цей день  господарі випускають із хлівів тварин, щоб чули весну. На свято було прийнято відпускати на волю птахів, особливо голубів. Вважалося, що вони можуть донести звістку про добрі справи людей їхнім ангелам-охоронцям.

У це свято, за народними звичаями, «птах гнізда не в'є, дівка косу не плете». Виносити  сміття на Благовіщення – за народною прикметою, це означає винести достаток із дому разом із відходами і непотрібними речами. Протягом дня жінка має 40 разів назвати чоловіка «милим» — і весь наступний рік в сім’ї буде мир і щастя.

... Читати далі »

Просмотров: 83 | Добавил: admin | Дата: 07.04.2023 | Комментарии (0)

     Олесь Гончар… 3 квітня ми святкуємо 105 років від дня народження видатного українського письменника, громадського діяча, Героя України.                                                                     Олесь Терентійович – автор багатьох романів, повістей, оповідань, новел, критичних нарисів і статей;  довгі роки головував у Спілці письменників України (1959-1971) та очолював Український республіканський комітет захисту миру. 1 квітня 1987 року письменник став одним із засновників Українського фонду культури — першої неурядової доброчинної організації. Твори Гончара перекладали на 67 мов. У 1993 році Міжнародний Біографічний центр у Кембриджі визнав Олеся Гончара «Всесвітнім інтелектуалом 1993 року». У 2016р. Український інститут національної пам’яті вніс письменника у перелік проекту «Незламні».  Одне   з найвідоміших гасел Олеся Гончара: «Україно, твій день гряде!»

Просмотров: 85 | Добавил: admin | Дата: 03.04.2023 | Комментарии (0)

     Щороку 2 квітня уся всесвітня спільнота відзначає День дитячої книги. Це свято привертає увагу всіх дітей та їхніх батьків до надзвичайної важливості книжки в житті юних читачів. Адже саме вона відкриває малятам двері у великий та незнайомий світ, знайомить з невідомими раніше істотами, розкриває таємниці життя. Свято вирішили відзначати 2 квітня, тому що в цей день народився автор улюблених дитячих казок – Ганс Крістіан Андерсен.                       З нагоди свята  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову виставку «Завітала в гості казка», на якій представлені найпопулярніші казки народів світу.  Усі казки цікаві сюжетами, яскраві національним колоритом, привабливі жвавим гумором, показують побут і  звичаї країн. Герої казок допомагають читачам повірити в перемогу справедливості й добра над неправдою і злом.

Прочитайте ці книжки  і ви краще пізнаєте життя, звичаї та  культуру народів світу.

Просмотров: 76 | Добавил: admin | Дата: 02.04.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 68 69 »