Щороку 1 квітня відзначається Міжнародний день птахів. Його мета – збереження видового різноманіття та чисельності птахів. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Цей день - не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки. Організатором був вчитель з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.   До відзначення цього свята Білозерська міська публічна бібліотека підготувала  Інтерактивний плакат   «Пташиний дивосвіт». Пам’ятаймо, що птахам необхідна наша турбота, адже вони є частиною нашого життя.      

               ... Читати далі »

Просмотров: 83 | Добавил: admin | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

     1 квітня — День сміху. Достовірно невідомо, як і в якій країні його почали відзначати вперше. Існує безліч версій щодо походження Дня сміху. Деякі вчені стверджують, що вперше це свято відзначали в Англії; інші вважають, що Батьківщиною самого веселого свята є Франція чи Мексика. Але сьогодні це вже не так важливо, оскільки 1 квітня вважається загальновизнаним святом гумору та веселощів і святкується у всьому світі.     1 квітня треба обов’язково пожартувати над друзями, рідними. Зрозуміло, що жарт має бути доречним та без негативних наслідків.                 До Всесвітнього дня сміху  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала перегляд літератури «Торбина сміху – людям на втіху». Це книги для гарного настрою і відпочинку: із добрим гумором, захопливим сюжетом, дотепними історіями.

Вітаємо усіх зі святом! Бажаємо, щоб на вустах була завжди лише посмішка, гарного всім настрою.< ... Читати далі »

Просмотров: 73 | Добавил: admin | Дата: 01.04.2023 | Комментарии (0)

         30 березня - День святого Олексія, який зветься у народі просто Теплий Олекса. День преподобного Олексія вважається остаточним приходом весни,  у народі цей день також називають «водотік», «пролий глечик», «з гір вода», «з гір потоки».  В  цей день забороняється: планувати будь-які справи, згідно з прикметами, все задумане не збудиться; вирушати в далеку дорогу, інакше він буде нещасливий. Цього дня працювати намагалися тільки вранці, а до вечора збиралися за столом всією сім’єю, щоб проводити зиму. В цей день прийнято ходити в гості до тещі.

Просмотров: 66 | Добавил: admin | Дата: 30.03.2023 | Комментарии (0)

    25 березня відбулася чергова зустріч літературної студії «Відродження» «Поезія збирає друзів». Літературна вітальня  зібрала тих, хто любить, розуміє, цінує та творить поезію. Кожен з присутніх натхненно читав вірші про весну, про природу і звичайно ж про кохання і щастя. На зустрічі розглядались питання звідки з’являється у людини дивовижний дар, який спонукає звичайні слова звучати по-новому, від яких сильніше б’ється серце і захоплює подих та звідки в душі людини народжуються геніальні вірші. Обговорення було жвавим, кожен з присутніх розповідав про те, як народжуються його власні вірші, про те, як до кожного із них приходить натхнення творити поезію і про Музу, яка надихає.  Хтось дотепно сказав: «Поети схожі один на одного тим, що ні на кого не схожі. Окрім, як на самих себе, і у кожного з них свій «почерк»... Поезія — це мистецтво, що вірить  у правду і любов, радощі і страждання, зустрічі і розлуки, тому вона, поезія, живе й житиме вічно.

Просмотров: 80 | Добавил: admin | Дата: 26.03.2023 | Комментарии (0)

    Вода – це найважливіша на нашій планеті рідина. Щорічно 22 березня людство відзначає Всесвітній день води або  Всесвітній день водних ресурсів, запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води.                                     Гімном воді можна назвати рядки відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері: «Вода, у тебе немає ні кольору, ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. По твоїй милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця».                                                      Вода необхідна людям. І хоча 70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% – це солона вода. Із 2,5% прісної води, що залишилися, майже 68,7% — замерзла вода крижаних гірськи ... Читати далі »

Просмотров: 136 | Добавил: admin | Дата: 22.03.2023 | Комментарии (0)

    Щороку 22 березня святкують велике свято — Сорок севастійських мучеників або Сорок святих.  Свято має кілька назв: день Великомучеників Севастійських, день Сорока мучеників, Сорок Святих, або день Всіх Святих,  «Сороки» чи «Жайворонки».   У народі цей день вважався днем другої зустрічі весни (перша була на Стрітення, третю чекали на Благовіщення), з теплих країв повертаються 40 видів птахів, а сорока в'є гніздо із 40 прутиків. Кажуть, що «на Сороки день з ніччю міряється, зима закінчується, весна починається».   У  День Сорока святих обов'язково потрібно спекти булочки-жайворонки. У це свято також можна гадати та закликати весну. Молодим людям у цей день слід гойдатися на гойдалках. Кажуть, що ця дія принесе щастя і урожайний рік. Також у цей день прийнято будувати плани на майбутнє та мріяти.

Просмотров: 69 | Добавил: admin | Дата: 22.03.2023 | Комментарии (0)

     Завжди, у найважчі часи нашої історії, знаходилися відважні, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист своєї Батьківщини, мужньо здобували героїчні перемоги й віддавали свої життя за українську землю.                                                                                 Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Саме в цей день 2014 року був сформований перший українській добровольчий батальйон. З Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Ця подія вважається по всій Україні початком масштабного добровольчого руху. Нині добровольцем став увесь Український народ: ті, хто прийшов до центрів комплектування та поповнив ряди Збройних Сил України; ті, хто став до лав територіальної оборони; ті, хто всіляко допомагає захисникам і готовий стати до їхніх лав завтра.

... Читати далі »

Просмотров: 77 | Добавил: admin | Дата: 14.03.2023 | Комментарии (0)

    Кожного року, 9 березня  українці вшановують пам’ять видатного Кобзаря, патріота України, великого її сина – Тараса Григоровича Шевченка. До дня народження поета Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову виставку  «Тарас Григорович Шевченко – великий син України».  На   виставці     представлені  книги з фонду бібліотеки про  непростий життєвий і творчий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України.

Просмотров: 84 | Добавил: admin | Дата: 09.03.2023 | Комментарии (0)

    1 березня – Міжнародний день котів. Березень традиційно вважається котячим місяцем. Муркотики зустрічають весну гучними серенадами і нагадують нам, що час уже виходити з зимової сплячки. За  східним календарем символ 2023 року— Чорний Водяний Кролик або Кіт. Котики здавна привертають увагу митців та письменників й нерідко опиняються серед персонажів казок і оповідок для дітей. Красиві та вправні, розумні й кмітливі коти захоплюють і чарують малюків та їхніх батьків, а чарівники-автори не втомлюються вигадувати історії про пригоди пухнастиків.  З любов’ю до пухнастих і лисих, довгохвостих та висловухих, чорних, білих, смугастих і плямистих чотирилапих ми підготували  книжкову виставку «Жителі країни Мурляндії».

Головне пам'ятайте, що домашні улюбленці це велика відповідальність. Як казав колись Маленький принц: «Ми відповідальні за тих кого приручили». Будьте відповідальними, дбайливими та люблячими господарями для всіх пухнастих друзів.

Просмотров: 71 | Добавил: admin | Дата: 01.03.2023 | Комментарии (0)

      Ювілей – це серйозна подія в житті людини. Та ювілярами бувають не тільки люди, а й твори. Книгам, як і людям, доводиться проживати різні долі. Одні народжуються та швидко згасають, інші переживають століття та продовжують надихати нові покоління. Рік 2023 багатий на ювілейні книжкові дати. Білозерська міська публічна бібліотека підготувала цикл тематичних плакатів «Ювілейне намисто. Книги- ювіляри».                                                               Тож давайте разом пригадаємо та перечитаємо твори української та зарубіжної літератури, які цього року святкують ювілей. Вони цього варті! До зустрічі в  бібліотеці!                                            Поемі  Івана Котляревський «Енеїда» (1798) - 225 років. «Енеїда» — перша пам'ятка українського письменства, укладена розмовною українською мовою; перший твір нової української літератури. Над «Енеїдою» Котляревський ... Читати далі »

Просмотров: 99 | Добавил: admin | Дата: 27.02.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 8 9 10 11 12 ... 68 69 »