Ювілей – це серйозна подія в житті людини. Та ювілярами бувають не тільки люди, а й твори. Книгам, як і людям, доводиться проживати різні долі. Одні народжуються та швидко згасають, інші переживають століття та продовжують надихати нові покоління. Рік 2023 багатий на ювілейні книжкові дати. Білозерська міська публічна бібліотека підготувала цикл тематичних плакатів «Ювілейне намисто. Книги- ювіляри».                                                               Тож давайте разом пригадаємо та перечитаємо твори української та зарубіжної літератури, які цього року святкують ювілей. Вони цього варті! До зустрічі в  бібліотеці!                                            Поемі  Івана Котляревський «Енеїда» (1798) - 225 років. «Енеїда» — перша пам'ятка українського письменства, укладена розмовною українською мовою; перший твір нової української літератури. Над «Енеїдою» Котляревський ... Читати далі »

Просмотров: 100 | Добавил: admin | Дата: 27.02.2023 | Комментарии (0)

        26 лютого – 90 років із дня народження Любомира Гузара.    Любоми́р Гу́зар — український релігійний і громадський діяч, філософ, патріарх-предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, Священник, єпископ, кардинал Католицької церкви, Верховний архієпископ Львівський, Києво-Галицький, архієпископ-емерит, доктор богослов’я.     Нагороджений орденами: «За заслуги» ІІІ ступеня, Ярослава Мудрого V, ІV і ІІІ ступенів. Перший  лауреат Міжнародної премії імені Івана Франка.

Просмотров: 78 | Добавил: admin | Дата: 26.02.2023 | Комментарии (0)

    26 лютого в Україні встановлено Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. У цей день у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України.                                                                               Крим — це особливий край, омитий морем та зігрітий сонцем, і здається, що навіть вітер, який не знає кордонів, тут віє по-іншому. Це земля кримськотатарського народу, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, творити свою літературу.

До цієї дати Білозерська міська публічна бібліотека підготувала тематичний перегляд літератури «Крим у художній літературі».  Це твори про Крим, як класиків української, кримськотатарської літератур так і наших сучасників. Автори оспівують красу й природу Криму,  знайомлять з історією, географією та культурою Криму.

Просмотров: 73 | Добавил: admin | Дата: 26.02.2023 | Комментарии (0)

     Сьогодні 24 лютого 2023 року. Сьогодні рівно 365 днів війни, 365 днів незламності, 365 днів болю, 365 днів сліз, 365 днів втрат, 365 днів віри, надії.                      Із 24 лютого 2022р. життя кожного українця змінилося. Ми пережили моменти розпачу і єдності, піднесення і трагедії, надії і страждання. Ми не опустили руки, ми не розгубили віри, попри страх, біль і сум. Ми навчилися багато чому, але найголовніше – цінувати те, що маємо.

             Головний підсумок року війни – Україна вистояла! Ми – вистояли!

            Ми обов’язково переможемо у цій страшній війні! Віримо в Перемогу!

Просмотров: 70 | Добавил: admin | Дата: 24.02.2023 | Комментарии (0)

 25 лютого відзначаємо день народження Лесі Українки – видатної української поетеси, перекладачки, культурної діячки, яка входить до переліку найвідоміших жінок України. Леся Українка написала багато геніальних творів, серед них визначне місце посідають вірші для дітей. З нагоди дня народження письменниці Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову виставку «Леся Українка – дітям».

Просмотров: 70 | Добавил: admin | Дата: 24.02.2023 | Комментарии (0)

     Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.  Любов до рідної мови, любов до рідної Батьківщини — невіддільні поняття. Вони споконвіку живуть у людських серцях і притаманні тим, хто шанує історію й культуру власного народу. Не  було жодного видатного письменника, який би не висловив любові до рідної мови, а також своєї тривоги за її долю. Так склалося тому, що кожен митець бачив долю свого народу в майбутньому невідривною від долі української мови.                                                                 21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови. З нагоди цього свята Білозерська міська публічна бібліотека  підготувала відеопідбірку висловів та цитат про мову від відомих людей  «Рідна мово, ти ніжний цвіт…»

                   https://www.youtube.com/watch?v=JN8Rxkrhg4 ... Читати далі »

Просмотров: 78 | Добавил: admin | Дата: 21.02.2023 | Комментарии (0)

 20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості (World Day of Social Justice), який  відзначається щорічно, починаючи з 2009 року. Генеральна асамблея ООН проголосила про встановлення цього свята в спеціальній резолюції № A/RES/62/10 від 26 листопада 2007 року. Передумовою для виникнення нової дати - 20 лютого - стала всесвітня зустріч на вищому рівні, яка пройшла в Копенгагені у березні 1995 року, і на якій були проголошені завдання соціального розвитку сучасного суспільства. За задумом організаторів, міжнародна дата повинна сприяти викорінюванню убогості, забезпеченню людей повною зайнятістю і гідною роботою, встановленню соціального добробуту і соціальної справедливості для усіх. В нашій країні Всесвітній день соціальної справедливості відзначається з 2011 року з ініціативи Федерації профспілок України й відповідно до Указу Президента України.

Просмотров: 86 | Добавил: admin | Дата: 20.02.2023 | Комментарии (0)

     20 лютого в Україні відзначається День пам’яті героїв Небесної сотні, який покликаний вшанувати учасників подій на Майдані. Ця дата є найтрагічнішою в історії Революції Гідності, оскільки саме в цей день в центрі Києва загинуло найбільше активістів. Події в суспільстві завжди находять своє відображення в творах митців. І те що Україна пережила на Майдані, ще довгий час буде шукати втілення у мистецьких творах, щоб раз і в раз нагадувати, відкривати, критикувати, возносити. Бурхливі події  стали історією, яка, у тому числі складається і з картин талановитих художників. До вашої уваги віртуальна художньо-інформаційна виставка  «А вони вірили...»

                                           https://www.youtube.com/watch?v=WcpcQQ19yek

Просмотров: 84 | Добавил: admin | Дата: 19.02.2023 | Комментарии (0)

   Зима добігає свого кінця, втомивши нас холодом та похмурістю. Найбільші зимові свята вже минули, а найголовніші весняні ще попереду, проте саме зараз у всіх виникає особливе передчуття неминучості сонячних днів і такого бажаного тепла. Отже, пора проводжати зиму й зустрічати весну, тобто святкувати Масницю (Масляну, Масляницю).                                     Масляна - найвеселіше народне гуляння. Воно триватиме протягом тижня. Масляний тиждень або Сирна седмиця - це останній тиждень перед Великим постом. Святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня, тому дата змінюється щороку. У 2023 році Великдень випадає на 16 квітня, значить, Масляний тиждень у 2023 році розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого.

Сирний тиждень складається з семи святкових днів, кожен з яких несе свій зміст та традиції:

понеділок: Зустріч Масляної

... Читати далі »

Просмотров: 79 | Добавил: admin | Дата: 18.02.2023 | Комментарии (0)

  20 лютого 2023р.  -   115 років від дня народження Марії Пригари  — української  поетеси, перекладачки, лауреатки премії імені Лесі Українки. Більше п’ятдесяти років творчого життя письменниця віддала літературній творчості для дітей. Її поетична та прозова спадщина стала класичним надбанням української дитячої літератури. Різноманітний та значний доробок письменниці і досі користується незмінною увагою юних читачів.    

 

Марія Аркадіївна Пригара народилася 20 лютого 1908 року в Москві у родині службовця. Згодом батьки переїхали до Криворіжжя, де маленька непосидюча дівчинка насолоджувалась чарами степу, залюбки бігала понад озером до школи, захоплювалась милозвучністю народних пісень, поезією українських дум, які навчив любити батько. Через деякий час сім’я переїхала в Київ, а потім — у Білу Церкву. Не раз доводилось терпіти злигодні, виконувати роботу не по літах: підводити призьбу, мазати хату, порядкувати в ній, хоч малій господарочці і рогача втримати в руках було важко.

Справжня література ввійшла в життя Марії Аркадіївни в Одесі, куди вона переїхала шістнадцятирічної дівчиною. ... Читати далі »

Просмотров: 76 | Добавил: admin | Дата: 18.02.2023 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 9 10 11 12 13 ... 68 69 »