«Червоний» — історичний роман українського письменника Андрія Кокотюхи; опублікований у 2012 року. Твір складається із трьох частин, які охоплюють період 1947-1949 років. Це розповіді про Данила Червоного. Історії розказані його ворогами: міліціонером, який щиро вважав Данила ворогом, та все ж визнав його безстрашним воїном; полковником КГБ, якому таки вдалося упіймати Червоного та запроторити до ГУЛАГу; колишнім червоноармійцем, який все ж таки замислюється над своєю сліпою вірою в справедливість влади СРСР після знайомства з упівцем.                                           Роман було написано за 2,5 місяці. Спочатку було створено кінець, а потім початок.                             За тиражем в Україні «Червоний» обігнав новий роман Стівена Кінга «Темна Вежа: Вітер у замкову шпарину». В 2012 спеціальна відзнака за найкращий історико-патріотичний твір Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2012».

Андрій Кокотюха: "Червоний"  не просто роман – це громадянська позиція:

... Читати далі »

Просмотров: 213 | Добавил: admin | Дата: 30.05.2022 | Комментарии (0)

      В українській історії було чимало видатних постатей, мудрість яких вартує почерпнути. Одним з таких геніїв є філософ Григорій Савич Сковорода, що на багато років випередив свій час. Сковорода входить, за версією Юнеско, до п’яти мудреців світу – разом із Сократом, Конфуцієм, Спінозою і Махатмою Ганді. Їх усіх об’єднує принцип: «жив, як учив».                                                                                                                           В 2022 році святкуємо 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди. Працівники  Білозерської міської публічної бібліотеки запрошують заглибитись у світ афоризмів великого філософа,  які не втрачають своєї актуальності і в наш час, й можливо, ви знайдете в них щось корисне і для себе.   

                                    ... Читати далі »

Просмотров: 149 | Добавил: admin | Дата: 26.05.2022 | Комментарии (0)

       «Чорна рада» — перший в українській літературі історичний роман.   Першу редакцію роману було написано в 1844-1846 рр., проте через арешт у справі Кирило-Мефодіївського братства в березні 1847 року та заслання письменника до Тули із забороною друкуватися на загальних цензурних підставах автор тривалий час не міг його видати.  Лише  в 1857 року, опрацювавши нову українську редакцію роману Куліш зміг опублікувати її окремою книжкою під назвою «Чорна рада, хроніка 1663 року». В основі твору лежить історична подія — Чорна рада 1663 р. в Ніжині, у якій взяли участь народні «низи» («чернь» — звідси назва ради).    Відразу ж після виходу в світ роман здобув широке визнання. «Чорну раду» високо поціновували Т. Шевченко, М. Костомаров, М. Максимович,  Богдан Лепкий.  І.Франко назвав її «найкращим твором історичної прози в українській літературі».    Тарас Шевченко у своєму листі до Куліша писав: «Спасибі тобі, Богу милий друже мій великий, за твої дуже добрі подарунки і, особливо, спасибі тобі за «Чорну раду». Я вже її двічі прочитав, прочитаю ... Читати далі »

Просмотров: 177 | Добавил: admin | Дата: 25.05.2022 | Комментарии (0)

        24 травня - Україна традиційно відзначає День слов’янської писемності і культури, вшановуючи просвітників Кирила та Мефодія. Вони дали слов’янському світу абетку, заклали основи  писемності й мови.                                                                   З  нагоди святкування цієї знаменної події, хочемо побажати усім миру, успіху та  здійснення мрій, міцного здоров’я і злагоди, толерантності та благополуччя.

Просмотров: 156 | Добавил: admin | Дата: 24.05.2022 | Комментарии (0)

       «Танґо смерті» Юрія Винничука є одним з найкращих творів сучасної української прози.  Це історичний роман, у якому головну роль справедливо можна віддати Львову. Побудова книги є дуже цікавою, адже під однією обкладинкою поєднується дві епохи: передвоєнне місто, часи Другої світової війни та сучасність. Юрій Винничук працював над цією книгою 8 років, протягом яких вивчав безліч джерел в архівах та бібліотеках, аби якнайточніше показати історичний період. Це роман, що побачив світ у 2012 році і одразу ж отримав схвальні відгуки критики. Він був відзначений премією Книга року ВВС, а також нагороджений у номінації «Красне письменство» конкурсу «Книжка року — 2012».

                            https://www.schoollife.org.ua/tango-smerti-yuriya-vynnychuka-vyr-isto/

          ... Читати далі »

Просмотров: 167 | Добавил: admin | Дата: 23.05.2022 | Комментарии (0)

          21 травня в Україні відзначають День Європи.    Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України,  також це гарна нагода дізнатися більше про сусідні країни.                                                                            Білозерська міська публічна бібліотека підготувала виставку «Казка мандрує Європою», яка демонструє різнобарв'я казок найкращих європейських письменників.

Просмотров: 111 | Добавил: admin | Дата: 21.05.2022 | Комментарии (0)

      Микола Хвильовий написав новелу «Мати» 1927 року.   В оповіданні "Мати" Микола Хвильовий змальовує образ жінки, сини якої опинилися по різні боки барикад у роки громадянської війни. Мати все робила для того, щоб Остап і Андрій виросли хорошими людьми. Вона повірила в революцію, її гуманістичне начало, вибух сімнадцятого зазвучав для неї божественним органом,... для матері революція була чарівним бальзамом. Вона посвіжішала,... з надією дивилася в теплу легко-бірюзову далечінь. Йшли дні, роки, і ось як грім серед безхмарного неба: Андрій відступав з рідного містечка, а насідав на нього рідний брат Остап...У хаті матері, на горищі, переховується Андрій, на подвір'ї зі своєю бандою спить сп'янілий Остап. Мати хоче врятувати синів. Вона вмовляє Андрія тікати, але в "присмерках місячної ночі бачить в очах сина підозрілий блиск і розуміє: Андрій задумав убити Остапа". Мати жертвує своїм життям: Андрій убиває її в ліжку. Убиває цинічно й жорстоко ("мати навіть не могла скрикнути"). Уже перший удар переніс її в інший світ, а Андрій, гадаючи, що на ліжкові лежить Остап, наносив сокирою все нові й нові удари, виконуючи свій громадський обов'язок.                                         Зображена М. Хвильовим колізія нагадує біблійну легенду про Каїна та Авеля, ... Читати далі »

Просмотров: 155 | Добавил: admin | Дата: 20.05.2022 | Комментарии (0)

      Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки, цього року цей день припадає на 19 травня.                                     Вишиванка – не просте вбрання українців. Це символічна річ для кожного з нас, адже це є святковий одяг. В орнаменті можна побачити сліди історії нашої країни та історію свого роду.  Вишиванка  - символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, і місця, де проживають.                                      Колектив Білозерської міської публічної бібліотеки вітає всіх зі святом і бажає миру та злагоди у ваших оселях і серцях. Одягайте свої вишиванки і нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!

Просмотров: 128 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2022 | Комментарии (0)

        Сьогодні, 18 травня, по всьому світу  відзначається Міжнародний день музеїв. Завдяки музеям кожному з нас стають доступними культурні і матеріальні цінності: шедеври живопису, унікальні,  археологічні  предмети.                                                                                Ми щиро бажаємо, щоб у кожної людини завжди була можливість відкривати для себе нові сторінки історії і культури, знайомитися з пам’ятними датами та місцями, милуватися незвичайними та цікавими знахідками. І в усьому цьому хай вірними помічниками завжди будуть наші музеї.

                                           https://www.youtube.com/watch?v=E1iVjBUQr2s ... Читати далі »

Просмотров: 109 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2022 | Комментарии (0)

      Історичну  повість «Захар Беркут»   Іван Франко  написав за півтора місяця з 1 жовтня до 15 листопада 1882 року на конкурс, оголошений львівським часописом «Зоря». Зрештою, у 1883 році він отримав премію за твір, який було надруковано у «Зорі» під назвою «Захаръ Беркутъ. Образъ громадского житя карпатскои Руси въ XIII вѣцѣ». Повість  має цікавий основний сюжет, у якому поєднуються дві сюжетні лінії: історична (напад монголотатар) і особиста (кохання Максима й Мирослави).                            Повість «Захар Беркут» вважається однією з найуспішніших повістей в українській літературі: в оригіналі українською її перевидали вже сотні разів загальним накладом понад 5 млн примірників. Крім того, повість є одним з найвідоміших представників української літератури за кордоном: перший переклад іноземною мовою з'явився 1889 року вже через 7 років після друку оригіналу й опісля книгу було перекладено вже повністю приблизно на 20 мов.

                & ... Читати далі »

Просмотров: 138 | Добавил: admin | Дата: 17.05.2022 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 20 21 22 23 24 ... 68 69 »