«Конотопська відьма» — сатирично-фантастична повість українського письменника Григорія Квітки-Основ'яненка, написана в 1833, а опублікована в 1837 році.                                       Тема: Сатиричний показ життя й побуду козачої старшини і українського панства кінця ХVІІІ ст.                                   Сюжет повісті становить складне поєднання побутових епізодів з фантастичними. Конотопський сотник Забрьоха сватається до хорунжівни Олени, але дістає «гарбуза». Писар Пістряк намагається хитрощами скинути Забрьоху із сотнества і зайняти його посаду: він намовляє свого керівника водою перевірити відьом. І тут у повість вплітається фантастика: відьма Явдоха Зубиха наводить ману на людей коло ставка, викликає чаклуванням переліт сотника з Конотопа на Безверхий хутір, потім одружує його з гунявою Солохою, писаря Пістряка — з наймичкою Пазькою, а хорунжівну Олену — із судденком Халявським. Закінчення знову реалістичне. Забрьоху скидають із сотнества, а Пістряка — з писарств ... Читати далі »

Просмотров: 130 | Добавил: admin | Дата: 07.05.2022 | Комментарии (0)

     3 травня – Всесвітній день Сонця.     Сонце – зірка. І вона перебуває стосовно Землі найближче з усіх зірок Всесвіту.     Сонце дає нам світло і тепло, що завдяки їм існують рослини, тварини і, звичайно, живемо ми – люди.    Людство віддавна побожно ставилося до Сонця. Бог Ра у Стародавньому Єгипті; англійський Стоунхендж; божество Сонця у римських, грецьких, скандинавських віруваннях; Сонце у китайській філософії.                     У давніх українців було аж чотири боги Сонця, на чотири пори року.  ... Читати далі »

Просмотров: 133 | Добавил: admin | Дата: 02.05.2022 | Комментарии (0)

      Чорнобиль… Це слово стало символом печалі й скорботи, символом трагедії, що сталася 26 квітня 1986 року.    26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Просмотров: 142 | Добавил: admin | Дата: 26.04.2022 | Комментарии (0)

       Щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води або, як його офіційно називають, – Всесвітній день водних ресурсів.             Ми звикли до присутності води в нашому житті, бо вона завжди є у водопровідному крані в нашій оселі, на робочому місті, в місцях відпочинку, в лікувальних, загальноосвітніх закладах та ін. Але потрібно пам'ятати, що  ресурси води небезкінечні, і наше здоров'є залежить від її кількості і якості.  Тому, відзначаючи Всесвітній день води, ми повинні пам'ятати і робити все можливе для збереження та покращення якості води для майбутніх поколінь, дбайливо та економно ставитися до наших водних ресурсів.

Просмотров: 165 | Добавил: admin | Дата: 22.03.2022 | Комментарии (0)

     Щорічно 21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. Віддавна саме поезія найпершою реагувала на всі події, які змінювали хід історії і життя людини, саме вірші в усі війни першими линули з фронту, сповнені ран, що ще наривають. І лише потім усе це підхоплювала проза.

         Усіх, наділених чарівним даром натхнення і творення! Усіх, сповнених любов'ю і розумінням краси віршованого та пісенного слова! Усіх, хто в душі творець! З Всесвітнім днем поезії!  Бажаємо творчості, таланту, всіх благ земних, терпіння,  добра, МИРУ!

Просмотров: 173 | Добавил: admin | Дата: 21.03.2022 | Комментарии (0)

          Майдан… Це слово стало синонімом свободи і незалежності, гідності і волі. Його не перекладають на  жодну мову, це слово залишається міцним у своєму   корінні, в стержні. Небесна сотня – так назвали  українців, які загинули в Києві на Майдані, за честь, за  волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину.   Зазвичай, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а оперативно вторили гарматам. Українськими режисерами створено чимало кінострічок про Майдан. Не залишили без уваги революцію й письменники. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою.  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала тематичну полицю «Майдан. Україна. Шлях до свободи.», на якій представлені художні твори про події в Києві на Майдані.

Просмотров: 193 | Добавил: admin | Дата: 22.02.2022 | Комментарии (1)

       19 лютого 1992 року –було затверджено Малий державний Герб_України, один із трьох офіційних символів нашої держави. Центральною геральдичною фігурою герба є Тризуб Володимира Великого, князя Київського.   Тризуб -  символ, в якому закодована сила української нації, її дух, традиції та століття боротьби за незалежність. Тризуб – наша гордість і слава. 19 лютого 2022р.-  виповнюється 30 років від Дня затвердження малого Державного гербу незалежної України.  До ювілейної дати Білозерська міська бібліотека підготувала інформаційну викладку "Державна та національна символіка".

Просмотров: 192 | Добавил: admin | Дата: 18.02.2022 | Комментарии (0)

        15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.                                                                                Будь-яка війна - це катастрофа для людства. І завжди – це страждання, сльози, біль... Таким болем для багатьох став Афганістан.   З 1979 до 1989 року близько ста п’ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни».  З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від тих вогняних років. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.   Білозерська міська публічна бібліотека підготувала перегляд літератури «Відлуння афганських гір».                                                             ... Читати далі »

Просмотров: 184 | Добавил: admin | Дата: 15.02.2022 | Комментарии (0)

       14 лютого -   Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day) – це добровільна ініціатива, започаткована у 2012 році американкою Еммі Бродмур.  Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.                                                                                            У нашому місті багато добрих і чуйних людей. Протягом багатьох років наші читачі безкоштовно приносять в бібліотеку свої особисті книги. Дарують цілі зібрання творів, книги класиків і сучасних авторів. Подарувавши книгу бібліотеці, вони дають можливість продовжити їй життя і принести користь багатьом читачам. Дуже здорово, що серед наших читачів є такі люди, які це розуміють. Завдяки їх безкорисливості фонд постійно поповнюється різноманітною і потрібною літературою. Так книги знаходять новий будинок і нових читачів.

... Читати далі »

Просмотров: 180 | Добавил: admin | Дата: 12.02.2022 | Комментарии (0)

      «Я тебе кохаю...».   Різні віки, різні мови... все різне. Єдине — кохання.  Найкращими словами, що причаїлись у найпотаємніших глибинах сердець, передають закохані одне одному свої почуття, розповідають про радість і щастя, про тугу та біль. Саме кохання, любов — джерело творчого натхнення багатьох поколінь. До цієї одвічної теми завжди зверталися художники, скульптори, філософи, композитори, письменники, поети. І якби поставити собі за мету прочитати і передивитися все, що написано про це почуття, людині, без перебільшення, не вистачило б цілого життя.                  Тому, напередодні свята всіх закоханих Дня Валентина, бібліотекарі   Білозерської міської публічної бібліотеки спробували лише доторкнутися до вічної теми кохання і підготували книжковий вернісаж   «Поети про кохання».

Просмотров: 183 | Добавил: admin | Дата: 12.02.2022 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 21 22 23 24 25 ... 67 68 »