9 січня — Гастрономічне свято Всесвітній день абрикосів. Цей день присвячений соковитому, золотаво-помаранчевому плоду, що має тисячолітню історію та численні корисні властивості. Абрикоси достигають раніше за інші літні фрукти, що робить їх прекрасними ласощами. Їх їдять свіжими, сушеними та консервованими. З них готують пироги, варення, салати та компоти. Історія абрикосу Насправді, абрикос є одним із найдавніших фруктів, відомих людству. Його батьківщиною вважається Китай, звідки він поширився через Персію до Європи і далі по всьому світу. Абрикоси користувалися особливою пошаною в давнину. Їх називали «плодом сонця» через яскравий помаранчевий колір та асоціацію з теплом і світлом. Цей фрукт згадується в давньогрецьких текстах, перських поемах і навіть у східній медицині, де його використовували для лікування та зміцнення здоров'я.
Абрикоси дозрівають на початку літа, але зазвичай їх сушать, тому ми можемо насолоджуватися цим чудовим фруктом цілий рік.
Користь абрикосу для здоров'я
Абрикоси є чудовим джерелом вітамінів (А, С, Е, Н, К, групи В). Вони містять органічні кислоти (лимонну, яблучну, бурштинову, винну, кавову), каротини, флавоноїди, фітостероли, фітоестроген, антиоксиданти, вуглеводи (глюкозу, сахарозу, фруктозу, крохмаль), дубильні речовини, пектини, амінокислоти, мікро- і макроелементи, клітковину.
Завдяки мінералам, що входять до складу, помітна користь абрикоса для здоров'я всіх систем організму. Наприклад, магній регулює функціонування шлунково-кишкового тракту, нормалізує шлункову кислотність, а кальцій, як відомо, зміцнює кістки та зуби, відповідає за здатність крові до згортання. Залізо збільшує кількість еритроцитів, підвищує гемоглобін, запобігає анемії. Йод, що входить до складу абрикосу, нормалізує функціонування щитовидної залози. Абрикос також є гарним способом додати більше води у свій раціон. Це тому, що приблизно 86 відсотків абрикосу – це вода, решта – це жир, білок та вуглеводи.
Корисні властивості:
- вони підвищують гостроту зору та знижують рівень холестерину;
- покращують якість сну та позбавляють від безсоння;
- підвищують захисні властивості організму та опірність інфекціям;
- відновлюють серцевий ритм та покращують склад крові;
- активують функціонування травної системи (у тому числі печінки та жовчного міхура);
- позбавляють від запорів і мають сечогінну дію;
- виводять з організму токсини та радіоактивні речовини;
- знімають інтоксикацію при отруєнні важкими металами;
- стимулюють мозкову діяльність;
- попереджають серцево-судинні захворювання та навіть онкологію.
Цікаві факти про абрикоси
- Нині існує понад двадцять видів абрикосів, включаючи дикі.
- У середні віки в Європі абрикос вважався екзотичним фруктом і був доступний лише багатим людям.
- Абрикосові кісточки використовують для виробництва олії, яка застосовується у косметології.
|