Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам'яті жертв депортації кримських татар, а з 2016 року – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.   Із 18 травня 1944 року до початку червня тривала депортація кримських татар з півострова до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. За офіційними даними, від голоду та хвороб майже половина кримських татар загинула в дорозі чи в місцях вигнання. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців», що накладав багато обмежень. Їм було заборонено перетинати кордон поселення без письмової згоди спецкомендатури, а тих, хто відвідував родичів у сусідньому селищі, засуджували до 25 років.

Просмотров: 89 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2023 | Комментарии (0)

 18 травня -  Міжнародний день музеїв. Музеї – це ті заклади, в яких зупиняється час та пахне історією різних подій. Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 р., коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про установу цього свята. І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. Тема Міжнародного Дня Музеїв у 2023 році «Музеї, стійкість і добробут» (Museums, Sustainability and Wellbeing). Цей день буде присвячений підкресленню ролі музеїв у добробуті та сталому розвитку суспільства.

Просмотров: 79 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2023 | Комментарии (0)

    18 травня -  День вишиванки. В  Україні свято було запроваджено 2006 року. Ініціатором створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, але й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України. Дата завжди припадає на третій четвер травня. День вишиванки - подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.     У День вишиванки хочемо побажати миру і злагоди в ваших будинках і серцях. Перемоги України, щастя, здоров’я, благополуччя  та радісних днів у житті.

Просмотров: 82 | Добавил: admin | Дата: 18.05.2023 | Комментарии (0)