15:22
Звичаї.Обряди.Традиції.

            Серпень – благодатний місяць, коли українці збирають врожаї на полях, городах і в садах. Не дивно, що в цей період душа прагне свята.   

           Саме на серпень припадають улюблені літні релігійні свята наших предків – три Спаси, кожен із яких має свою історію та особливі традиції.

  Перший Спас – Медовий,  його ще називають Маковеєм або Спасом на воді.

У церквах цього дня освячують перший зібраний мед, воду, букети з колосків та польових квітів і головок маку. Свято відзначають щорічно 14 серпня.

Другий Спас - Яблучний - завжди відзначають  в народі з великою урочистістю, недаремно його називають  Великим Спасом, святом врожаю. У цей день, 19 серпня, в церквах  освячують яблука, груші, мед, обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.  У народному календарі на Яблучний Спас проводжають літо. Це свято означає настання осені й перетворення природи. Через це є навіть ще одна народна назва свята – Осеніни.

Третій Спас – Горіховий, Полотняний Спас, Спас на полотні - щорічно припадає на 29 серпня.  На Горіховий Спас освячують джерела здоров’я і сили – колодязі, що дають воду. А ще ходять в баню і паряться там з горіховими віниками. Вважається, що сила води і горіха зробить тіло міцним і захистить від недоброго ока. Також на Третій Спас у багатьох місцях були приурочені обряди, пов’язані з останнім хлібним снопом. Тому найголовніше блюдо на столі – це хліб, випечений з борошна нового врожаю. Звідси пішло ще одна назва Горіхового Спаса – Хлібний.

                           Білозерська міська публічна бібліотека підготувала книжкову виставку «Три серпневих Спаса». Представлена література висвітлює народні звичаї та традиції, різновиди свята Спаса, його історію, особливості святкування та народні прикмети.

 

Переглядів: 172 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: