13:44
Зі святом!

           Щорічно  25 січня  православні християни   святкують  Тетянин день.               Як свідчать церковні перекази, свята Тетяна жила в Римі у II-III століттях, за часів жорстоких гонінь на християн. Вона була дочкою римського проконсула, побожного християнина. Дівчина у 18-річному віці стала діаконисою і присвятила себе служінню Богові, була служницею в церкві, допомагала хворим, вагітним, брала участь в обряді хрещення.

Тетянин день має кілька назв: Бабин кут, Солниш, Тетяна, Тетяна Водохресна. З давніх-давен про свято говорили так: «Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б'є, і хоровод веде!»

Також побутувала традиція ворожити на кохання і навіть причаровувати. Дівчата майстрували мітелки з ганчірок і пір'я та вірили, що якщо покласти мітелко на кухні в хаті коханого, то хлопець обов'язково покличе заміж.

У народі кажуть, що у цей день сонце повертає до літа, а зима – до морозів. Якщо день був сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози – буде теплим.

В Україні  Тетянини  іменини вважаються неофіційним Днем студентів.

Білозерська міська публічна бібліотека  до свята підготувала перегляд літератури «Її ім’я було Тетяна». До уваги читачів представлені твори популярних письменниць з цим ніжним і красивим ім'ям.

                                       

Вітаємо  всіх Тетян з їхнім персональним святом!

       

Переглядів: 151 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: