07:00
Ювіляри року

  Всеволод Нестайко.   Хто не знає цього сонячного українського письменника? Його твори добрі, світлі, з неповторними життєвими кумедностями, а подекуди з цікавими фантастичними елементами. Вони сповнені дитячої щирості і мудрості, вони – про важливе в усі часи – дружбу, добро, любов. Книжками Нестайка, написаними в дуже різних жанрах, зачитуються мільйони дітей «від 2 до 102 ...».                                     П'ятдесятип'ятирічний шлях у дитячій літературі він засвідчив виданням більше тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п'єс.          Книги В.Нестайка перекладено двадцятьма мовами.

                    Всеволод Нестайко – лауреат премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях «П’ятірка з хвостиком» він був удостоєний другої премії. За повість-казку «Незвичайні пригоди у лісовій школі» Всеволод Нестайко був удостоєний у 1982 році премії ім. Лесі Українки. А трилогію «Тореадори з Васюківки» 1979 року внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей. За результатами читацько-експертного опитування «Книжки незалежного 15-річчя, що вплинули на український світ» (2006 р.) роман «Тореадори з Васюківки» зайняв перше місце серед сучасної прози для дітей.

                         Указом Президента України від 20.01.2010 р. Всеволод Нестайко нагороджений Орденом Ярослава Мудрого V ступеня.                         За творами Всеволода Нестайка поставлено фільми, які отримали міжнародні нагороди: телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) – головну премію (1969). Кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984), відзначено спеціальним призом на міжнародному кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985).                                                                                                             30 січня 2020 року, класику української дитячої літератури Всеволоду Нестайку виповнилося б 90 років.    Саме з цієї нагоди, на абонементі бібліотеки-філії№2, оформлена книжкова виставка-портрет «Казкар української літератури», де можна познайомитися з життям і творчістю письменника.          

Переглядів: 730 | Додав: admin | Теги: В.Нестайко, виставка-портрет, ювіляр 2020р. | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: