08:55
Європейський день мов

              26 вересня  відзначається Європейський день мов.   Свято було затверджено з ініціативи Ради Європи 6 грудня 2001 року під час проведення Європейського року мов.                     Стандартом для сучасного європейця вважається володіння, як мінімум, двома іноземними мовами. Тому це свято закликає до викладання та вивчення іноземних мов, оскільки це шлях до взаєморозуміння між народами та державами. Мода на володіння іноземними мовами не проходить ніколи. Ще в 18 столітті вважалося дуже модним використовувати в мові іноземні слова. Серед європейських мов найбільш поширеними сьогодні є португальська, іспанська, французька та англійська. Однак Європейський день мов повноправно можуть святкувати носії будь-якої мови європейської держави: польської, української, німецької тощо.

Факти про європейські мови:

  1. Мова Сільбо, Ла-Гомера, Іспанія, – це стародавня свистова мова, яка досі викладається в місцевій школі.
  2. Мальтійська мова є єдиною європейською мовою з афро-азіатської сім’ї (до якої входять арабська, іврит, берберська та хауса).
  3. Єскара, баскська мова, вважається єдиною живою з найдавніших європейських мов. Її походження невідоме.
  4. Литовська мова дуже схожа на стародавній санскрит і є найдавнішою розмовною індоєвропейською мовою.
  5. Більше половини європейців двомовні.
  6. В середньому, мови мають близько 50 000 слів і більше. Як правило, носії мови знають від 15 000 до 20 000 сімейств слів, але окремі носії зазвичай використовують лише кілька сотень.
  7. У Європі налічується близько 225 мов – приблизно 3% від загальної кількості у світі.
  8. Ви, можливо, знаєте набагато більше слів грецькою мовою, ніж думаєте! Ви, звичайно, знайомі зі словами «альфа», «бета», «дельта», «гамма» і, можливо, π і P. Насправді математика, астрономія, біологія, географія, технологія, філософія, не кажучи вже про політику, демократію та багато інших загальноприйнятих термінів у мовах Європи мають своє походження з грецької мови!
  9. Чеська буква ř вважається однією з найскладніших для вимови у світі – за винятком випадку, коли ви чех!
  1. Європейська Хартія регіональних мов та мов національних меншин Ради Європи є єдиним у світі договором, метою якого є захист та популяризація традиційних мов регіональних та національних меншин.
  2. Рідними мовами більшості людей у Європі є російська, німецька, французька, англійська та турецька у такому порядку.
  3. Одне з головних сербських орфографічних правил – «Пиши як говориш, читай як написано». Це означає, що навіть власні іншомовні імена, що вживаються у  сербській мові, транскрибуються відповідно до їх вимови: наприклад, Нью-Йорк – це Njujork, а Жерар Депардьє – Žerar Depardje.
  4. Понад 200 фейкових мов було створено для літератури та кіно (наприклад, ельфійська у «Володарі кілець» та клінгонська у «Зоряному шляху»).
  5. Останні медичні дослідження показали, що вивчення другої мови може затримати початок деменції на кілька років.
  6. Індоєвропейські мови походять від давньої мови, яка існувала 4000-5000 років тому. Більшість мовознавців-етнологів знаходять свідчення її існування у культурах, що мешкали у районі Каспійського моря. Звідти вона поширилася в Європу і аж до Індії.

 

 

 

Переглядів: 95 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: