Щороку  в Україні 12 січня відзначається  День українського  політв'язня. Це день шани тих, для кого переконання і цінності  стали дорожчими за фізичну свободу. Традиція відзначення дня політв’язня запроваджена 1975 року з пропозиції В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. 12-14 січня 1972-го радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів. Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець. Усі вони отримали 7 років ув’язнення та 5 років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду».  ... Читати далі »

Просмотров: 31 | Добавил: korineckayan | Дата: 12.01.2024 | Комментарии (0)

     12 січня виповнюється 115 років від дня народження Марії Примаченко (Приймаченко). Марія Примаченко  (Приймаченко)  – українська художниця, автор казкових картин, заслужена діячка мистецтв УРСР, лауреатка Державної премії УРСР, Народна художниця України, «Національна легенда України».   Вона по праву вважається неперевершеним майстром наївного народного стилю. За своє життя художниця створила понад 800 картин. Її ім’я внесене до Всесвітньої енциклопедії мистецтва. Картини художниці демонструвались  на Міжнародних виставках в Парижі, у Варшаві, у Софії, у Монреалі, у Празі.

Марія Оксентіївна народилася, виросла і провела все життя в селі Болотня, Київська область. Її виховували у творчій сім'ї. Батько, Оксентій Григорович, був теслею, створював дворові огорожі. Бабуся займалася розмальовуванням писанок. Мати, Параска Василівна, славилася майстерністю вишивання, чого навчилася і сама Марія, яка носила власноруч вишиті сорочки. Крім живопису і вишивання, захоплювалася також керамікою, ілюстрацією.

... Читати далі »

Просмотров: 44 | Добавил: korineckayan | Дата: 12.01.2024 | Комментарии (0)