Зима добігає свого кінця, втомивши нас холодом та похмурістю. Найбільші зимові свята вже минули, а найголовніші весняні ще попереду, проте саме зараз у всіх виникає особливе передчуття неминучості сонячних днів і такого бажаного тепла. Отже, пора проводжати зиму й зустрічати весну, тобто святкувати Масницю (Масляну, Масляницю).                                     Масляна - найвеселіше народне гуляння. Воно триватиме протягом тижня. Масляний тиждень або Сирна седмиця - це останній тиждень перед Великим постом. Святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня, тому дата змінюється щороку. У 2023 році Великдень випадає на 16 квітня, значить, Масляний тиждень у 2023 році розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого.

Сирний тиждень складається з семи святкових днів, кожен з яких несе свій зміст та традиції:

понеділок: Зустріч Масляної

... Читати далі »

Просмотров: 82 | Добавил: admin | Дата: 18.02.2023 | Комментарии (0)

  20 лютого 2023р.  -   115 років від дня народження Марії Пригари  — української  поетеси, перекладачки, лауреатки премії імені Лесі Українки. Більше п’ятдесяти років творчого життя письменниця віддала літературній творчості для дітей. Її поетична та прозова спадщина стала класичним надбанням української дитячої літератури. Різноманітний та значний доробок письменниці і досі користується незмінною увагою юних читачів.    

 

Марія Аркадіївна Пригара народилася 20 лютого 1908 року в Москві у родині службовця. Згодом батьки переїхали до Криворіжжя, де маленька непосидюча дівчинка насолоджувалась чарами степу, залюбки бігала понад озером до школи, захоплювалась милозвучністю народних пісень, поезією українських дум, які навчив любити батько. Через деякий час сім’я переїхала в Київ, а потім — у Білу Церкву. Не раз доводилось терпіти злигодні, виконувати роботу не по літах: підводити призьбу, мазати хату, порядкувати в ній, хоч малій господарочці і рогача втримати в руках було важко.

Справжня література ввійшла в життя Марії Аркадіївни в Одесі, куди вона переїхала шістнадцятирічної дівчиною. ... Читати далі »

Просмотров: 78 | Добавил: admin | Дата: 18.02.2023 | Комментарии (0)

  19 лютого  відзначається День Державного Герба України. 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила своєю Постановою Малий Державний Герб незалежної України. Це був золотий Тризуб на синьому щиті. Для українців в усьому світі Тризуб символізує нерозривний зв’язок із Вітчизною. У різні періоди історії наш Тризуб ставав символом боротьби за незалежність. У давні часи він використовувався як своєрідний оберіг. Зображення тризуба археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих з I століття нашої ери. Наразі немає версії, яка б розтлумачила справжнє значення символу. Існує понад 30 варіантів. Серед версій тлумачення є, зокрема, те, що це:

  •  древній релігійний знак, тризубець, підсвічник-трикірій, якір, житній колос, лук зі стрілою, корона, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю, верхівка скіпетра візантійського або скіфського царя;
  • ... Читати далі »
Просмотров: 76 | Добавил: admin | Дата: 18.02.2023 | Комментарии (0)