14 листопада 2022 року Україна святкуватиме  110 років від дня народження Андрія Самійловича Малишка (1912 – 1970),  видатного українського поета, перекладача та літературного критика.   В українську літературу Андрій Малишко увійшов як талановитий співець свого народу. За своє життя поет видав близько 40 збірок. Не всі вони мають однакову художню вартість. Але найголовніше те, що в українську літературу він увійшов як поет-пісняр, бо пісні на його вірші вже давно сприймаються як народні. Всесвітньовідомі пісні Андрія Малишка - «Київські каштани», «Ми підем, де трави похилі», «Стежина», «Пісня про вчительку», «Пісня про рушник», яка була названа найкращою піснею 20-го століття та була перекладена тридцятьма п’ятьма мовами світу. І варто пам’ятати, що Андрій Самійлович Малишко понад усе любив Україну і українців, бо ж заповіт залишив по собі: «Щоб Україні була свобода!!!».

З нагоди цього ювілею  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала  тематичну полку  «Поезія краси ... Читати далі »

Просмотров: 91 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

    14 листопада 2022 року виповнюється 115 років від дня народження всесвітньо відомої шведської письменниці Астрід Ліндгрен (1907 – 2002), перу якої належать такі найулюбленіші книжки багатьох поколінь дітей, як «Пеппі Довгапанчоха», «Малюк і Карлсон, який живе на даху», «Пригоди детектива Калле Блюнквіста», «Міо, мій Міо», «Роня – донька розбійника», «Брати Лев’яче Серце» та інші.                                       Астрід Ліндґрен створила за своє життя понад сорок повістей і стільки ж так званих «Книжок-малюнків», де тексту менше, ніж ілюстрацій. Книги перекладені майже 85 мовами та видані у понад 100 країнах.  Майже усі літературні твори Астрід Ліндгрен екранізовані, за їх мотивами ставлять театральні спектаклі. Астрід Ліндгрен по праву вважають однією з кращих казкарів Скандинавії. Недаремно в рідній країні письменницю назвали «Андерсен наших днів», а в світі - «чарівницею з Швеції», «Мама Карлсона».    За свої прекрасні книги Астрід Ліндгрен була нагороджена престижними преміями. У  1958 році Астрід Ліндгрен нагородили медаллю Ган ... Читати далі »

Просмотров: 81 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

     14 листопада святкують день чудотворців Косми і Даміана (Кузьми і Дем'яна).   Вони безкоштовно зцілювали людей, за що святих прозвали безсрібниками. Кузьма і Дем’ян  вважалися покровителями  сімейного вогнища, жіночого рукоділля,  домашньої птиці  та ковальського ремесла.                                                  Інші назви свята: «Кузьминки»,  «Осінні Кузьминки»,  «День Кузьми і Дем'яна», «Кузьма-Дем'ян», «Батюшка Козьмодемьян», «Святі безсрібники»,«Безсрібники»,«Рукомесленники»,«Рукомісники»,«Божі ковалі»,«Ковалі»,«Куряче свято»,«Куретники»,«Курник»,«Дем’ян курячий»,«Курячі іменини»,«Кур’ї  іменини».

          Прикмети: Тепла погода на Кузьму і Дем’яна — зима буде такою ж. Багато снігу випало 14 листопада — до хорошого уро ... Читати далі »

Просмотров: 324 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

   Щорічно, 13 листопада, відзначають  — Всесвітній день доброти  (World Kindness Day)Саме у цей день 1998 року в Токіо відкрилася перша конференція Всесвітнього руху за доброту. Символом цього дня є відкрите серце. Згідно з дослідженням психологів доведено, що коли людина допомагає іншим - мозок виробляє велику кількість ендорфінів (гормон щастя).

                  Ефект від добрих справ:

 - знижує стрес

 - робить щасливішими

 - зміцнює імунітет

 - знижує рівень соціальної тривоги

 - має ефект доміно та робить світ кращим ... Читати далі »

Просмотров: 83 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)