03:44
Міжнародний день благодійності

   5 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день благодійності. Свято створили на честь матері Терези, яка є однією з найвідоміших постатей, пов’язаних з благодійністю. Міжнародний день благодійності - це день доброти і милосердя.  Подяка всім, хто  допомагає  іншим  та  несе добро у світ за покликом серця.

Українські благодійники та меценати

Іван Мазепа – опікувався літературою, наукою, мистецтвом. Завдяки гетьману, Київсько-Могилянський колегіум у 1701 році отримав статус «академії». Для цього навчального закладу він виділяв постійно кошти. Книгами Іван Мазепа обдаровував бібліотеку Могилянської академії. Лубенському монастирю подарував два Євангелія, переяславській кафедрі при Вознесенському монастирі – Пересопницьке Євангеліє.

Великим меценатами були Терещенки і Ханенки, які давали гроші на спорудження лікарень, навчальних закладів та церков. Про родину Симиренків можна сказати, що це родина промисловців-цукроварів, конструкторів, власників заводів, пароплавів, вчених-садівників, меценатів.

Митрополита Андрея Шептицького називали «духовним главою українського народу». Кожну велику справу в західних областях України або започатковував, або благословив і підтримав А. Шептицький. У Львові Шептицьким було засновано «Народну лічницю», єдину українську лікарню. Андрей Шептицький опікувався сиротами, тому у 1917 р. для українських сиріт було засновано Фонд митрополита Андрея Шептицького. Раніше відкрилися ним засновані сиротинець, бурса й притулок для вбогих. Серед цих та інших благодійних справ, найбільшим культурним досягненням митрополита був Український національний музей у Львові, який було засновано у 1913 році.

Благодійник з діаспори, Петро Яцик – уродженець села Верхнє Синьовидне на Львівщині. До Канади емігрував у 1943 році, де здобув вищу освіту і розвивав будівельний бізнес. Уже з кінця 50-х років П.Яцик скеровував кошти на на наукові та культурні проекти української діаспори, один з них – фінансування багатотомної «Енциклопедії українознавства». Серед найвідоміших проектів, профінансованих Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського, на яке він пожертвував 15 млн дол. П. Яцик був фундатором Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів» і став його почесним президентом та Інституту українських студій Гарвардського університету (США), створив центр досліджень історії України ім. П. Яцика при Альбертському університеті (Канада).

Володимир Кашицький народився у с. Підбуковині поблизу Перемишля. Пройшов горнило Другої світової війни, був тяжко поранений у 1944 р. під Варшавою, що привело до втрати обох рук. Силою волі продовжив існування, зайнявся виробництвом морозива.

Переглядів: 9 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: