10:22
Ювіляри року

  2 березня 2024р. - 165 років від дня народження видатного письменника - Шолом-Алейхема. Шолом-Алейхем (Соломон Нохумович Рабінович) — один із найвидатніших і найпопулярніших єврейських письменників-класиків. У перекладі з мови ідиш «Шолом Алейхем» означає: «Мир вам!». Вибір цього псевдоніма був невипадковим, адже твори Шолом-Алейхема – повісті, романи, новели, оповідання, п’єси – із щирою посмішкою йдуть до читачів, як слова вітання і доброзичливості, вчать людей стійко переборювати найважчі випробування в житті.                                                   Народився письменник і провів більшу частину свого життя в Україні. Українським колоритом насичена вся його творчість. Головні герої творів – це типові українські євреї. Саме Шолом-Алейхему вдалося описати життя і традиції євреїв, підкресливши мудрість і почуття гумору цього народу. Завдяки його творам багато людей за кордоном взагалі вперше почули про Україну.

Шолом-Алейхем одним з перших зважився писати на ідиші, поповнивши культурну скарбничку цієї мови дитячими і дорослими книгами, які до сих пір є  улюбленими для  читачів будь-яких націй і вікових груп. Критики порівнюють Шолом-Алейхема з Марком Твеном за схожість стилів письменників та любов до літератури для дітей. Пізніше, при зустрічі, Марк Твен зауважив, що вважає себе американським Шолом-Алейхемом. Літературна спадщина письменника становить 52 томи, ряд творів з них перекладені 67-ма мовами світу.

Біографія:

Народився 18 лютого (2 березня) 1859 року у місті Переяславі на Полтавщині (тепер Переяслав-Хмельницький Київської області) у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули у невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії. Навчався в Хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався і загальною освітою, навчався у повітовій школі. Шолом-Алейхем рано осиротів — його мати померла, коли йому було 13 років. Перша літературна спроба відбулась у 15 років після прочитання роману “Робінзон Крузо” хлопець написав єврейську версію книги. З 1876 року працював домашнім вчителем у єврейського магната, орендаря земель Елімелеха Лоєва. Протягом 1877—1880 років в селі Софійці, що на Богуславщині, працював вихователем дочки Ольги магната Елімелеха Лоєва, з якою згодом одружився. У 1880—1882 роках Шолом-Алейхем працював громадським рабином у Лубнах. Після одруження з донькою Лоєва у 1883—1887 роках жив і працював у Білій Церкві. У 1887—1890, 1893—1905 роках жив у Києві (він називав його у своїх творах Єгупцем), де займався торговельними справами. Після єврейських погромів у Києві в жовтні 1905 року переїхав до Львова, Австро-Угорщина. Шолом-Алейхем багато подорожував, відвідав Женеву, Лондон, Варшаву, Вільно, Берлін та інші міста світу, де виступав перед своїми читачами. У 1907—1914 роках жив у Італії та Швейцарії.

У 1915 році переїхав до Нью-Йорка, де і помер.

Переглядів: 29 | Додав: korineckayan | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: