09:25
Ювіляри року

      27 листопада 2023р.  українці вшановують 160-ліття від дня народження найвідомішої української письменниці, громадської діячки та важливої постаті раннього модернізму в українській літературі – Ольги Юліанівни Кобилянської.   Хто така Ольга Кобилянська? Людина, Жінка, Письменниця, Гірська орлиця, непересічна, унікальна особистість, яскрава і самобутня жінка. Вона одна з найзагадковіших письменниць в усій історії української літератури, про яку кажуть: «вона завжди писала Серцем…», а її творчість вже давно увійшла в Золотий фонд всесвітньої літератури.  Ольга зуміла прожити наповнене та натхненне життя, не зігнутися під гнітом обставин та залишатися завжди вірною собі та своїм переконанням. Себе вона називала скромно і просто – «робітницею свого народу», девізом життя якої були слова: «Що я люблю, люблю вже навіки». До 160 річчя від дня народження Ольги Кобилянською  Білозерська міська публічна бібліотека підготували  книжкову виставку «Ольга Кобилянська: відома і незнайома».  Ті, хто вже знайомі з творчістю Ольги Кобилянської – дізнаються ще більше про цю незвичайну особистість,  а інші – відкриють її  світ для себе та  отримають бажання і натхнення читати її твори.

                             Цікаві факти про Ольгу Кобилянську:

  • Ольга Юліанівна Кобилянська (1863-1942) — українська письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині, народилася у містечку Гура-Гумора у багатодітній шляхетній сім’ї (7 дітей).
  • Вона закінчила тільки 4 класи школи, а високого рівня знань досягла самостійно. Письменниця добре малювала, грала на різних музичних інструментах (навчилася грати на слух), була гарною вершницею.
  • Цікаво, що Ольга Кобилянська підписувалася «Кобиляньска», бо саме таке написання започаткував її батько. Була особисто знайома з Лесею Українкою.
  • Вона мріяла побачити море, але мрія її так і не здійснилася. Також Ольга бажала стати професійною актрисою, але надала перевагу літературі.
  • Ольга Кобилянська мала прийомну дитину (позашлюбну доньку одного з братів) і в похилому віці розповідала чудові казки своїм онукам. Письменниця мала гарну пам’ять і могла декламувати твори з «Кобзаря» кілька годин.
  • Ольга Кобилянська дуже кохала Йосипа Маковея, але той не відповів на її почуття. За давньою легендою, дівчина, яка знайде едельвейси, буде дуже щасливою і матиме міцну та велику родину. Ще маленькою дівчинкою Ольга назбирала ці квіти на крутих схилах, та це повір’я так і не справдилося. Але цей гербарій був завжди з нею.
  • Основні книги для життя від Ольги Кобилянської: Євангеліє, «Фауст» Гете та твори Тараса Шевченка.  Улюблена порада письменниці – завершувати кожен день книгою.

 

 

Переглядів: 37 | Додав: korineckayan | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: