11:42
Ювіляри року

   10 лютого 2020 р. виповнюється 130 років з дня народження представника срібного століття - Бориса Пастернака.    Людина з важкої долею Борис Пастернак в наш час визнаний одним з найбільш видатних письменників минулого століття. Однак, за життя він довгий час піддавався цькуванню і висміювався, його твори критикувалися і навіть заборонялися, а сам поет неодноразово мав проблеми з законом через свої погляди, які він відмовлявся змінювати або хоча б приховувати.                                            Факти з життя Пастернака:                                                                      - Геніальний поет і прозаїк народився 10 лютого 1890 року в сім'ї одеських інтелігентів, які переїхали в Москву за рік до цього. Батько Бориса Пастернака був художником і академіком, а мати - піаністкою. У їх будинку можна було запросто зустріти Шаляпіна, Скрябіна, Рахманінова, Толстого, Левітана.       

У 1903 році юнак впав з коня і зламав ногу. Через це Пастернак на все життя залишився кульгавим, хоча і приховував як міг своє каліцтво.                                                                                                                                         - У 13-річному віці Борис, завдяки старанням Скрябіна, всерйоз захопився музикою. За своє життя Пастернак написав 2 прелюдії і 1 сонату для фортепіано.

- Перші вірші Бориса Пастернака були видані в 1913 р., коли йому було 23 роки.

- Завдяки турботам Пастернака, з ув’язнення вдалося звільнити чоловіка Анни Ахматової. В подяку, він відправив Йосипу Сталіну книгу перекладів Грузинською лірики за «дивовижне звільнення рідних Ахматової».

- Над своїм знаменитим романом «Доктор Живаго» Пастернак працював довгих 10 років, з 1946-го по 1955 рік.

- Оскільки опублікувати книгу «Доктор Живаго» в Радянському Союзі було просто нереально, вперше вона вийшла в Італії в 1957році.

- Вже через рік твір був удостоєний Нобелівської премії з літератури, від якої Борис Пастернак був змушений відмовитися із-за тиску з боку радянського уряду. Роман був надрукований в СРСР лише через 31 рік після його першої публікації.

- Медаль Нобелівського лауреата була вручена синові письменника - Євгену Пастернаку, тільки в 1989-му.

- До 1989 року твори Пастернака і будь-які згадки про нього не фігурували в програмі з літератури радянських шкіл.

- Жителі СРСР познайомилися з творчістю Пастернака завдяки сміливості Ельдара Рязанова, хоча і не знали про це – режисер перетворив вірш поета в романс, сповнений в фільмі «Іронія долі». Уривок з іншого твору Пастернака пролунав і в «Службовому романі» Рязанова, хоч і в жартівливому епізоді.

    Твори Бориса Пастернака відомі навіть тим, хто не дуже захоплений поезією.   До ювілея письменника бібліотека підготувала поличку ювіляра «Борис Пастернак - Гамлет ХХ століття», на якій представлені збірки вибраних поезій, прозові твори, в тому числі роман «Доктор Живаго».

Переглядів: 376 | Додав: admin | Теги: Б.Пастернак, ювіляр 2020р., поличка ювіляра | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: