11:55
Пам'ятник воїнам-землякам

Пам’ятник радянським воїнам розташований у міському парку по вулиці Фестивальній, на видному місці. Позаду скульптурних споруд ростуть дерева. Перед пам’ятником – великий простір для вільного огляду композиції. Пам'ятник представляє собою скульптурне зображення Скорботної жінки із залізобетону, яка встановлена на бетонному постаменті, позаду скульптури розташована стела, виконана з цегляної кладки. Праворуч на стелі - барельєфне зображення зірки, по центру вгорі напис літерами із сталевого листа "Великие подвиги ваши бессмертны". У центрі стели і на постаменті розташовані меморіальні плити з сірого полірованого граніту з написами.

Історичні відомості: 9 вересня 1943 року частини 279-ї стрілецької дивізії 32 стрілецького корпусу під командуванням генерал-майора Потапенка В. С., переслідуючи відступаючого супротивника, вийшли на підступи до міста Добропілля.

На ділянці шосейної дороги Красноармійськ-Бокове-Степанівка 10 вересня 1943 року частини дивізії вели запеклі бої.

У цих боях загинуло 17 радянських воїнів. Вони були поховані в окремих могилах.

У 1951 році загиблі воїни перепоховані в братську могилу, на якій в цьому ж році встановлено пам'ятник. Прізвища 8-ми воїнів відомі.

Пам’ятник має історичну цінність як братська могила, в якій поховані радянські воїни, що загинули у 1943 році при визволенні селища Бокове (м. Білозерське), та як пам’ятний знак загиблим воїнам-землякам. Об’єкт свідчить про героїчні події в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

Джерело: Паспорт об’єкта культурної спадщини «Братська могила радянських воїнів Південно-Західного фронту і пам’ятник воїнам-землякам».

Категорія: Пам'ятки | Переглядів: 695 | Додав: admin | Теги: міський, пам'ятник, воїнам, землякам, Білозерське, парк, братська, могила | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: