21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи –  офіційне свято, встановлене на честь двох революції, які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках. Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору.                                                             До свята Білозерська міська публічна бібліотека підготувала патріотично-інформаційний перегляд художньої літератури «Події що змінили долю України». Книги, присвячені цій темі, допомагають відтворити повний ланцюжок подій, які відбувалися в Києві, починаючи з 21 листопада 2013 року.

Просмотров: 71 | Добавил: admin | Дата: 20.11.2022 | Комментарии (0)

    21 листопада День Святого Михайла або ж Собор святого Архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил. У народі день отримав назву Михайлів день, Михайлівські відлиги або Михайлівські грязі.      В українській культурі Святого Михаїла вважають Воєначальником Небесним, покровителем воїнів, які борються за правду. Його образ уособлює перемогу добра над злом, боротьбу за правду та справедливість.       У київських князів були печатки із зображенням архистратига Михаїла. У козацькі часи –  був прапор із зображенням Михаїла. Символ Михаїла присутній і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького.  Михаїл досить поширений символ геральдики. На  сучасному гербі Києва, як і стародавньому, зображений образ Архистратига з мечем.  Святого  Михаїла можна вважати покровителем всієї України. Адже чимало важливих подій в новітній історії України відбувались саме у день архистратига Михаїла –  це і початок Помаранчевої революції, і Революції Гідності.

... Читати далі »

Просмотров: 79 | Добавил: admin | Дата: 20.11.2022 | Комментарии (0)

    Щороку  21 листопада святкують  Всесвітній день привітань (World Hello Day). Започаткували його у 1973 році американці – брати Маккормік, які на знак протесту проти посилення міжнародної напруженості і «холодної війни» вирішили відправити листи з привітаннями у різні куточки світу. Вони також зверталися до адресатів із проханням привітати ще кого-небудь.  Так  звучать слова вітання різними мовами: «шалом» (Ізраїль), «ясу» (Греція), «ніхао» (Китай), «конішуа» (Японія), «хеллоу»/«хай» (Англія), «гуттен таг»/«хой» (Німеччина), «терве» (Фінляндія), «здравей» (Болгарія), «ола» (Іспанія, Мексика), «алоха» (о. Гаваї), «міраба» (Туреччина), «хаумигигиз» (Башкортостан), «лаба дена» (Литва), «аляфунду» (Корея) тощо.   У різних країнах існують свої цікаві традиції гостинності. За манерою вітатися можна сміливо визначити, звідки родом людина. Адже, крім слів і фраз для привітання ми користуємося ще й жестами. Найпоширеніший, мабуть, – це рукостискання. Ще середньовічні лицарі простягали один одному руки, щоб показати, що там немає ані меча, ані сокири. І це був справжнісінький знак довіри. Сьо ... Читати далі »

Просмотров: 98 | Добавил: admin | Дата: 20.11.2022 | Комментарии (0)

    Щорічно, 20 листопада, відзначається Всесвітній день дитини (Universalchildren's Day).  Діти часто задають питання: Чи всі ми рівні? Чи хочу я жити на самоті? Чи всі зобов'язані працювати? Чи зобов'язані ми завжди поважати інших? Чи потрібні правитель і закони? А чи завжди слід погоджуватися з іншими?  І чи варто зрікатися правди, щоб уникнути конфлікту? Кожна дитина має право на щасливе дитинство, сімейний затишок, гарну освіту, повноцінний відпочинок, якісну охорону здоров’я та медичну допомогу, на захист від байдужості та жорстокого поводження. Для  того щоб діти виросли щасливими, успішними, знайшли своє місце в житті, не можна просто заштовхувати в них знання. Потрібно вчити їх розвивати своє мислення – аналітичне, критичне, практичне, творче.  І цього вчать книжки. З нагоди свята  Білозерська міська публічна бібліотека  підготувала  тематичну полицю  «Щаслива дитина -  щаслива Україна».  На виставці представлені     ... Читати далі »

Просмотров: 102 | Добавил: admin | Дата: 19.11.2022 | Комментарии (0)

    Щороку 16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності.     Що ж таке толерантність? Значень у цього слова багато: співробітництво, дух, партнерство, готовність миритися з чужою думкою, повага прав інших, прийняття іншого таким, яким він є, здатність поставити себе на місце іншого, повага права бути іншим, визнання рівності інших, терпимість до чужих думок, вірувань, і поведінки, відмова від домінування та насильства. А це значить, що толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей.

До Міжнародного дня толерантності  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала  перегляд художньої літератури «Толерантність врятує світ». Книги з добірки допоможуть стати ще більш чуйними, людяними та толерантними.

Ми сподіваємося, що прийде час і свято «День толерантності» буде кожен день і всі люди будуть шанобливо відноситися один до одного, ніхто нікого не буде ображати. Кожна людина буде мати власні переконання і всі люди навчаться домовлятися, а не конфліктуватимуть, сваритимуться, воюватимуть.

Просмотров: 82 | Добавил: admin | Дата: 16.11.2022 | Комментарии (0)

    14 листопада 2022 року Україна святкуватиме  110 років від дня народження Андрія Самійловича Малишка (1912 – 1970),  видатного українського поета, перекладача та літературного критика.   В українську літературу Андрій Малишко увійшов як талановитий співець свого народу. За своє життя поет видав близько 40 збірок. Не всі вони мають однакову художню вартість. Але найголовніше те, що в українську літературу він увійшов як поет-пісняр, бо пісні на його вірші вже давно сприймаються як народні. Всесвітньовідомі пісні Андрія Малишка - «Київські каштани», «Ми підем, де трави похилі», «Стежина», «Пісня про вчительку», «Пісня про рушник», яка була названа найкращою піснею 20-го століття та була перекладена тридцятьма п’ятьма мовами світу. І варто пам’ятати, що Андрій Самійлович Малишко понад усе любив Україну і українців, бо ж заповіт залишив по собі: «Щоб Україні була свобода!!!».

З нагоди цього ювілею  Білозерська міська публічна бібліотека підготувала  тематичну полку  «Поезія краси ... Читати далі »

Просмотров: 88 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

    14 листопада 2022 року виповнюється 115 років від дня народження всесвітньо відомої шведської письменниці Астрід Ліндгрен (1907 – 2002), перу якої належать такі найулюбленіші книжки багатьох поколінь дітей, як «Пеппі Довгапанчоха», «Малюк і Карлсон, який живе на даху», «Пригоди детектива Калле Блюнквіста», «Міо, мій Міо», «Роня – донька розбійника», «Брати Лев’яче Серце» та інші.                                       Астрід Ліндґрен створила за своє життя понад сорок повістей і стільки ж так званих «Книжок-малюнків», де тексту менше, ніж ілюстрацій. Книги перекладені майже 85 мовами та видані у понад 100 країнах.  Майже усі літературні твори Астрід Ліндгрен екранізовані, за їх мотивами ставлять театральні спектаклі. Астрід Ліндгрен по праву вважають однією з кращих казкарів Скандинавії. Недаремно в рідній країні письменницю назвали «Андерсен наших днів», а в світі - «чарівницею з Швеції», «Мама Карлсона».    За свої прекрасні книги Астрід Ліндгрен була нагороджена престижними преміями. У  1958 році Астрід Ліндгрен нагородили медаллю Ган ... Читати далі »

Просмотров: 79 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

     14 листопада святкують день чудотворців Косми і Даміана (Кузьми і Дем'яна).   Вони безкоштовно зцілювали людей, за що святих прозвали безсрібниками. Кузьма і Дем’ян  вважалися покровителями  сімейного вогнища, жіночого рукоділля,  домашньої птиці  та ковальського ремесла.                                                  Інші назви свята: «Кузьминки»,  «Осінні Кузьминки»,  «День Кузьми і Дем'яна», «Кузьма-Дем'ян», «Батюшка Козьмодемьян», «Святі безсрібники»,«Безсрібники»,«Рукомесленники»,«Рукомісники»,«Божі ковалі»,«Ковалі»,«Куряче свято»,«Куретники»,«Курник»,«Дем’ян курячий»,«Курячі іменини»,«Кур’ї  іменини».

          Прикмети: Тепла погода на Кузьму і Дем’яна — зима буде такою ж. Багато снігу випало 14 листопада — до хорошого уро ... Читати далі »

Просмотров: 322 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

   Щорічно, 13 листопада, відзначають  — Всесвітній день доброти  (World Kindness Day)Саме у цей день 1998 року в Токіо відкрилася перша конференція Всесвітнього руху за доброту. Символом цього дня є відкрите серце. Згідно з дослідженням психологів доведено, що коли людина допомагає іншим - мозок виробляє велику кількість ендорфінів (гормон щастя).

                  Ефект від добрих справ:

 - знижує стрес

 - робить щасливішими

 - зміцнює імунітет

 - знижує рівень соціальної тривоги

 - має ефект доміно та робить світ кращим ... Читати далі »

Просмотров: 81 | Добавил: admin | Дата: 13.11.2022 | Комментарии (0)

    9 листопада 2022р.  - 150 років від дня народження Богдана Лепкого -  українського поета, прозаїка, літературознавця, критика, перекладача, публіциста, громадсько-культурного діяча, художника, мистецтвознавця, автора понад 80 книг і текстів численних музичних творів.  Богдан Лепкий у своїх віршах доніс до всього світу про боротьбу за визволення Батьківщини, про українську державність, а головне –  про січових стрільців – славетних синів України, які билися зі зброєю в руках.

Просмотров: 406 | Добавил: admin | Дата: 08.11.2022 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 13 14 15 16 17 ... 68 69 »